İçme suyundan nitrat ayrımı
Removal of nitrate from water
- Tez No: 167632
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YUNUS ÇENGELOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Donnan Dializ, Nitrat Giderimi, Anyon Değiştirici membran, Donnan Dialysis, Nitrate Removal, Anion Exchange Membrane vn
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET YUKSES LİSANS TEZİ SULARDAKİ NİTRATIN UZAKLAŞTIRILMASI Özlem ALTINTAŞ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Yunus ÇENGELOĞLU 2005, sayfa; 45 Jüri: Yrd.Doç.Dr. Ersin GÜLER Doç. Dr. Yunus ÇENGELOĞLU Yrd.Doç.Dr. Ahmet OKUDAN Çoğu ülkede nitratla yeryüzü ve yer altı sularının kirlenmesi yaygın bir problemdir. Nitrat kirliliği endüstriyel aktivitelerden ve özellikle nitrojen gübrelerin zirai uygulamalarda yoğun kullanımından kaynaklanmaktadır. Avrupa Birliği standartlarına göre içme suyu nitratın 50 ppm' den fazlasını içermemelidir, bunun yanında 25 ppm' lik bir değer daha çok tavsiye edilir. Sudan nitratın uzaklaştırılması için birkaç teknik mevcuttur; denitrifikasyon gibi biyolojik yöntemler, kimyasal yöntemler; donnan dializ, elektrodializ, ters osmoz ve iyon değişimi gibi fizikokimyasal yöntemler. ivBu çalışmada; iyon değişim membranları ile sulu çözeltilerden nitratın taşınması incelenmiştir. Neosepta AMX ve SB-6407 anyon değişim membranları boyunca nitrat iyonunun taşınması donnan dializ şartları altında alıcı ve besleme faz konsantrasyonlar ve karşı iyon varlığının bir fonksiyonu olarak çalışıldı. Sonuç olarak;alıcı çözeltinin konsantrasyonunun artmasının nitrat taşınımını arttırdığı, besleme fazındaki nitrat konsantrasyonunun artmasının nitrat taşınımındaki artış ile sonuçlandığını, iki değerlikli anyonların tek değerlikli anyonlara göre nitrat taşınmasında daha azaltıcı etkiye sahip olduğunu ve membranların nitrat taşıma kapasitelerinin SB-6407 > AMX sırasıyla olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc.Thesis REMOVAL OF NITRATE FROM WATER Özlem ALTINTAŞ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Science Department of chemistry Supervisor: Doç. Dr. Yunus ÇENGELOGLU 2005,46 Sayfa Jury: Yrd.Doc.Dr. Ersin GÜLER Doç. Dr. Yunus ÇENGELOGLU Yrd.Doc.Dr. Ahmet OKUDAN Pollution of ground and surface waters by nitrates is a widespread problem in many countries. Nitrate pollution results from industrial activity and especially from intensive agricultural application of nitrogenous fertilizers. According to European Commnity standards, drinking water must contain no more than 50ppm of nitrate, while a value of 25 ppm is highly recommened. VITo remove nitrate from water, several techniques are available: biological such as biological denitrifi cation, chemical ve physico- chemical such as Donnan dialysis, electrodialysis, reverse osmosis and ion-exchange. In this study,removal of nitrate from aquae's solution by ion exchange membrane were investigated. The transport of nitrate ion through Neosepta AMX and SB-6407 anion Exchange membranes has been studied as a function of feed phase and receiver phase concentration and co-existence anions under donnan dialysis condition. As a conclusion; it was observed that increasing the concentration of receiver solution increased the nitrate transport, increasing of nitrate concentration in feed phase resulted in the increased of nitrate transport, two valences of co-existence anion has more decreasing effect on the nitrate transport than monovalent co-anion, the capacity of fallows the sequence nitrate transport : SB-6407 > AMX