CuZn10 pirinç malzemede kayma hızının aşınmaya etkisi
Effects of sliding speed in a CuZn10 brass material on wear
- Tez No: 167640
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HÜSEYİN İMREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kayma aşınması, sürtünme, kayma hızı, temas basıncı, Sliding wear, friction, sliding velocity, contact pressure
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
IV ÖZET Yüksek Lisans Tezi CuZnlO PİRİNÇ MALZEMEDE KAYMA HIZININ AŞINMAYA ETKİSİ Mehmet BAĞCI Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Hüseyin EVIREK 2005, 94 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Ahmet AKDEMİR Yrd. Doç. Dr. A. Lütfi KURŞUNEL Yapılan bu deneysel çalışmada kuru kayma aşınması şartlarında kayma hızının aşınma üzerine etkisi incelenmiştir. Çalışmada deney numunesi olarak CuZnlO alaşımlı malzeme, karşı aşındırıcı malzeme olarak da Ç1090 ve 60 HRC sertliğine sahip malzeme kullanılmıştır. Deneyler PLINT-TE53SLIM Multi-Purpose Friction and Wear Tester (Çok Amaçlı Sürtünme ve Aşınma Test Cihazı) deney cihazının block-on-ring konfigürasyonunda yapılmıştır. Karşı aşındırıcı disk belirli kayma hızlarında (0.25-2.5 m/s) döndürülerek, CuZn10 deney numunesi üzerine çeşitli yükler (5 N, 10 N ve 15 N) uygulanarak deney numunesindeki aşınma miktarları tespit edilmiştir.Hız ve yük CuZn10 deney numunesinin kayma aşınma davranışı üzerinde büyük bir etki oluşturmaktadır. Elde edilen deneysel verilerle, numunelere uygulanan yük ve kayma hızlarına bağlı olarak ağırlık kaybı değişimlerini gösteren grafikler hazırlanmıştır. Ayrıca kayma mesafesinin, sürtünme katsayısı ve yüzey pürüzlülüğü üzerinde nasıl bir değişim meydana getirdiğine ait grafikler de oluşturulmuştur. Sonuçlar değerlendirildiğinde bakır esaslı CuZn10 deney numunesinin kayma aşınma davranışına, yükün yani temas basıncının kayma hızına nazaran daha fazla etki ettiği görülmüştür. Çünkü yüksek hız ve düşük yükleme şartlarında sürtünen yüzeylerde meydana gelen temas sıcaklığı aşırı yükseldiği için kayma aşınma davranışı da buna paralel olarak değişim göstermiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT MS Thesis EFFECTS OF SLIDING SPEED IN A CuZnlO BRASS MATERIAL ON WEAR Mehmet BAGCI Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Mechanical Engineering Department Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hüseyin IMREK 2005, 94 Pages Jury: Prof. Dr. Ahmet AKDEMİR Assoc. Prof. Dr. A. Lütfi KURSUNEL In this study effects of sliding speed under dry condition, on wear were investigated. In the experiment CuZn10 was used as a test specimen and Ç1090 hardened at 60 HRC, was used a counter abrasive material. The test were performed on a PLINT-TE53SLIM Multi Purpose Friction and Wear Tester. The counter abrasive disk was rotated at certain sliding speeds (0.25-2.5 m/s) and various loads applied (5 N, 10 N ve 15 N) on the test specimen, and wear amount recorded.vıı Speed and load were observed to have profound effect on the CuZn10 specimen. The results obtained in the test were used to drawgraps of load and sliding speeds against weight losses. Moreover, graphs indicating variations in coefficients of friction and surface roughness as a result of sliding distances were drawn. In evaluating the experiment, it was observed that effect caused by loads on sliding wear greater than those caused by sliding speeds. It was also observed that, weardebris changes at higher speed values due to the increasing temperatures.