Farklı seviyelerde ak lüpen (L. albus) içeren rasyonlara enzim ilavesinin yumurtlayan Japon bıldırcınlarında (Coturnix coturnix japonica) performansa ve bazı organ ağırlıklarına etkisi
The effect of enzyme supplementation to rations containing different levels of white lupin (L. albus) on performance and some organ weights of laying Japanese quails (Coturnix coturnix japonica)
  1. Tez No: 167641
  2. Yazar: HAYRİ KİRİŞÇİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPÖNDER YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Bıldırcın, enzim, lüpen, organ ağırlıkları ve performans, Enzyme, lupin, organ weights, performance, quail
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışma, farklı seviyelerde ak lüpen (L. albus) ve enzim (Ronozyme VP+ WX) içeren rasyonlann yumurtlayan Japon bıldırcınlarında (Coturnix coturnix japonica) performans ve bazı organ ağırlıklarında etkisini tespit etmek maksadıyla yapılmıştır.Denemede mısır- soya küspesi ağırlıklı bazal rasyonda soya küspesi yerine % 0, 10, 20, 30 ve 40 seviyelerinde ak lüpen ve % 0 ve 0.1 enzim seviyeleri ile bunların kombinasyonlarından oluşan 10 muamelenin etkisi araştırılmıştır. Deneme 70 gün sürmüş ve hayvanlar deneme boyunca ad libitum olarak yenilenmiştir. Deneme sonu itibariyle rasyon enzim ve lüpen seviyeleri ile kombinasyonlarının yumurtlayan Japon bıldırcınlarında performansa bariz bir etkisi olmamıştır. Rasyon enzim seviyesinin ve enzimX lüpen interaksiyonunun deneme gruplarının ortalama organ ağırlıkları ve ince bağırsak uzunluğuna etkisi önemsiz olmuştur. Rasyon lüpen seviyesi ise sadece kursak ağırlığım etkilemiş, soya küspesinin % 40'ının yerine ak lüpen ikame edilen grupta kursak ağırlığı % 20 ve % 30 lüpen içeren gruplardan önemli derecede düşük olmuştur. En yüksek kursak ağırlığı 1.08 g ile L3 grubunda, en düşük kursak ağırlığı ise 0.65 g ile L4 grubunda gerçekleşmiştir. Deneme sonuçlarına göre yumurtlayan Japon bıldırcını rasyonlarına soya küspesinin % 40'ına kadar enzim ilave edilmeden ak lüpen ikame edilebileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the effects of diets containing different levels of white lupin {L. albus) and enzyme (Ronozyme VP+ WX) on performance and organ weights of laying Japanese quails {Coturnix coturnixjaponica). mExperimental diets were prepared by replacing soybean meal in basal diets with white lupin at 0, 10, 20, 30 and 40 % levels. This experiment was conducted to determine the effect of five levels of dietary lupin and two levels of dietary enzyme and lupinX enzyme interactions on laying performance and some organ weight of Japanese quails. The experiment was carried out for 70 days period. The birds were fed as ad libitum. The effect of the experiment groups of diet enzyme level and enzymeX lupin interactions upon average organ weight and small intestine have become unimportant. Diet lupin level has only affected the weight of crop, in the group in which white lupin was replaced with 40 % of soybean meal, crop weight has been crucially lower than the groups which contain 20 % and 30 % lupin. It is determined that the heaviest crop weight realised in L3 group and the least heavy crop weight realised in L4 group. At the end of the experiment, treatments did not have any effect on laying performance of Japanese quails. It is concluded that without any problem, 40 % of the soybean meal in laying Japanese quail diet can be replaced with white lupin without adding enzyme to it.