Coğrafik bilgi sistemleri (CBS) ile demiryolu gürültü kirliliğinin modellenmesi: Konya örneği
Railway noise modelling by using geographical information systems (GIS): Model of the city of Konya
- Tez No: 167649
- Danışmanlar: PROF.DR. KEMAL GÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gürültü kirliliği, demiryolu gürültüsü, karayolu gürültüsü, Noise pollution, railway noise, road noise. u
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi COĞRAFİK BİLGİ SİSTEMLER (CBS) İLE DEMİRYOLU GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİNİN MODELLENMESİ: KONYA ÖRNEĞİ Serkan ŞABÖNKAYA Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Kemal GÜR 2005, 96 Sayfa Gürültü kirliliği Konya şehri için önemli çevre sorunlarından biridir. Demiryolu gürültüsü üzerine arazide yapılan bu çalışma Konya şehir merkezinde yapıldı. Demiryolu hattı şehir merkezinin ortasından geçmektedir ve şehri ikiye ayırmaktadır. Trenler Kuzey - Güney doğrultusunda çoğunlukla şehir içerisinden gündüzleri geçmektedir. Demiryolunun yakınında okullar, iskân alanları, çarşı ve endüstriyel alanlar bulunmaktadır. Böylece demiryolu gürültüsü pek çok aktiviteyi engellemektedir. Çalışmanın esas amaçlan;. Biri maksimum (Lmax) diğeri gece - gündüz ortalama gürültü (Ldn) düzeyini gösteren iki demiryolu kaynaklı gürültü kirliliği haritasının elde edilmesi,. Demiryolu çevresindeki gürültü seviyesinin tespiti, insanlar üzerine etkisi ve standartlara göre değerlendirilmesi,. Yüksek gürültü seviyelerine karşı alınabilecek önlemlerin değerlendirilmesidir. Bu amaçla gerekli ölçümler TES marka 1350 Sound Level Meter model ses ölçüm cihazı ile yapıldı, elde edilen veriler çeşitli formüller ile modellendi ve NetCAD ve Coğrafik Bilgi Sistemleri (GIS, Geographical Information Systems) adlı bilgisayar yazılımları ile bilgisayar ortamında bölgenin haritaları çıkartıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis RAILWAY NOISE MODELLING BY USING GEORAPHICAL INFORMATION SYSTEMS (GIS) : MODEL OF THE CITY OF KONYA Serkan ŞAHİNKAYA Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering Supervisor : Prof. Dr. Kemal GÜR 2005, 96 Page Noise pollution is one of the most important environmental problems in the city of Konya. A field study of railway noise has been carried out in Konya, which is the largest city in Turkey. The railway line is located in the middle of the city and splits it into two parts. The trains pass through it, to connect the north side of Turkey with the South side. The trains pass at all periods especially daytime. Many activities are located beside the railway line including schools, residential, downtown and industrial areas. So railway noise disturbs many activities and is an urgent problem in the city of Konya. The target of this study as the following; 1. Preparing of two noise map that one of both depending on Lmax (maximum noise level) and the other depending on Ldn (day-night average sound level); 2. Deteminating of the noise level near the railway and the effects on the humans, interpreting in term of the standarts. 3. Detecting of the countermeasurements aganist the high noise levels. The required measurements was carry out by TES 1350 sound level meter for this reasoa The datas was modelled by various formulas, the maps was drawed the two softwares called NetCAD and Geographical Information Systems (GIS).