Kuantum dot yapılarda optik geçişlerin hesaplanması
The calculation of the optical transitions in quantum dots structures
- Tez No: 167650
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HALUK ŞAFAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kübik ve küresel kuantum noktaları, Yoğunluk matrisi, İntersubband geçişler, nonlineer ve lineer optik özellikler, Cubic quantum dots, spherical quantum dots, Density matrix, Intersubband transitions, Nonlinear and linear optical properties
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KÜANTUM DOT YAPILARDA OPTİK GEÇİŞLERİN HESAPLANMASI Sevinç ÜNLÜ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Haluk ŞAFAK 2005, 79 Sayfa Jüri: Doç. Dr. Haluk ŞAFAK (Selçuk Ü.) Doç. Dr. H. Şükür KILIÇ (Selçuk Ü.) Yrd. DoÇ:Dr. Hayrettin KÜÇÜKÇELEBİ (Selçuk Ü.) Kuantum sınırlandırılmış sistemlerin enerji özdeğerleri ve sınırlandırma biçiminin ilgili sistemlerin temel elektriksel ve optik özellikleri üzerindeki etkisi üzerine hem deneysel hem de teorik açıdan yoğun bir araştırma konusudur. Bu tez çalışmasında, GaAs kübik ve küresel kuantum nokta yapıların optik özellikleri dikkate alınmıştır. Kübik ve küresel kuantum noktalarının içerisindeki tek elektronun altbandlar arası optik özellikleri ve taban durum ve birinci uyarılmış durum enerjileri sınırlandırıcı potansiyelin sonsuz ve sonlu olduğu durum için hesaplanmıştır. Hesaplamalarda etkin kütle yaklaşımı altında yoğunluk matrisi yöntemi kullanılmıştır. Yapılan hesaplamalar sonucunda, kübik ve küresel kuantum noktalarının optik özelliklerinin, gözönüne alınan malzemenin fiziksel parametrelerine ve kuantum noktalarının boyutlarına önemli ölçüde bağlı olduğu görülmüştür. Bu çalışmalar neticesinde elde edilen sonuçların, literatürdeki benzer çalışmalar ile uyum içinde olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE CALCULATION OF THE OPTICAL TRANSITIONS IN QUANTUM DOTS STRUCTURES Sevinç ÜNLÜ Selçuk University Graduate School of Naturel and Applied Sciences Department of Physics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Haluk ŞAFAK 2005, 79 Pages Jury: Assoc Prof. Dr. Haluk ŞAFAK (Selçuk Ü.) Assoc Prof. Dr. H. Şükür KILIÇ (Selçuk Ü.) Asst Prof. Dr. Hayrettin KÜÇÜKÇELEBİ (Selçuk Ü.) The energy eigenvalues of quantum confined systems and the effects of confinement potential on the basic elektrical and optical properties of the relevant systems have been subject of both theoretical and experimental investigations. In mis study, the optical properties of the cubic and spherical GaAs quantum dots have been considered. The intersubband optical properties associated with a single electron in the semiconductor cubic and spherical quantum dots and the energies of both the ground and first excited states have been calculated for that the confinement potential are infinite and finite. In the calculations, the density matrix approach has been used by the effective mass approximate. It has been concluded from the results that the optical properties of the cubic and spherical quantum dots are strongly dependent on the physical parameters of the considered material and also on the sizes of the dots, as expected. The results obtained here have been found in agreement with the literature.