Çim kaplı futbol sahalarında sulama-drenaj uygulamaları ve Konya örneği
Irrigation-drainage applications in grass covered football fields: A case study in Konya
  1. Tez No: 167663
  2. Yazar: ESENGÜL PAMUK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NİZAMETTİN ÇİFTÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol, çim kaplı futbol sahalar, çim, drenaj, Football, grass covered football fields, grass, drainage. u
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÇİM KAPLI FUTBOL SAHALARINDA SULAMA-DRENAJ UYGULAMALARI VE KONYA ÖRNEĞİ Esengül PAMUK Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Nizamettin ÇİFTÇİ 2005, 102 Sayfa Jüri: Prof.Dr. Nizamettin ÇİFTÇİ Prof:Dr. Mehmet KARA Yrd.Doç.Dr. Ahmet TAMKOÇ Bu çalışma; Konya il merkezi ile Beyşehir ve Seydişehir ilçelerindeki çim kaplı futbol sahalarının topoğrafik yapısı, toprak yapısı, çim dokusu, sulama, drenaj ve bakım işlemlerinin ne ölçüde yapıldığı ve mevcut durumda söz konusu sahaların futbol oynamaya yeterli ölçüde elverişli olup olmadığının tespiti amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya alınan 6 adet sahadan 1 Nolu olanı halen 1. lig futbol müsabakalarında, 4'ü Konya ili amatör futbol müsabakaları ve biri de antreman amaçlı kullanılmaktadır. Arazi çalışmaları 2004 yılı yaz döneminde yapılmıştır. Araştırma sonucunda; incelenen çim kaplı futbol sahalarının yüzey topografyası projede öngörülen değerlerden farklı çıkmış olup, sahanın çeşitli yerlerinde yer yer çökmelerin olduğu, yüzey eğimlerinin saha yüzeyinde yağış ve sulama sonrası su göllenmelerine sebep olduğu, sahaların çoğunda aşın kullanımdan dolayı çim dokusunun yıprandığı, tamamen tahrip olduğu, yabancı otun geliştiği, bakım ve onarım işlemlerinin zamanında yapılmadığı, drenaj sistemlerinin iyi çalışmadığı, çim sulamasında sulama zamanı ve su debisinin uygun olmadığı tespit edilmiştir. Bu sonuçlara göre incelemeye alınan sahaların tamamında acil olarak gerekli ıslah yapılmadığı takdirde futbol oyun kalitesinin bozulacağı ve zaman içerisinde sahaların kullanım dışı kalacağı kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis IRRİGATİON-DRAİNAGE APPLİCATİONS İN GRASS COVERED FOOTBALL FİELDS: A CASE STUDY İN KONYA Esengûl PAMUK Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Departmen of Agricultural Structutures and Irrigation Supervisor : Prof. Dr. Nizamettin ÇİFTÇİ 2005, 102 Page Jury: Prof.Dr. Nizamettin ÇİFTÇİ Prof:Dr. Mehmet KARA Yrd.Doc.Dr. Ahmet TAMKOÇ This study was conducted to determine the topography, soil structure, grass properties, irrigation, drainage and maintenance of grass covered football pictches situated in central Konya, Beyşehir and Seydişehir. The avaiability of grass areas for football play also was investigated. The first sample taken from six samples fields is used for premier football competition while 4 of in ameteur and one of only for training purpose. Field work were carried out in 2004 summer period. The results showed that surface topograhy of grass covered football fields was different comparison to project criteria. There was a same roughness in different part of fields; this topography has resulted in storing water over the surface after rainfall and irrigation practices. Most of the grass covered areas were destroyed because of the excess uses. There was a weed in football fields and maintenance and repair Works were not made in proper time. The drainage systems were very poor and irrigation time and amount of water in irrigation were not proper. In conclusion, football fields researched in this study should be improved urguntly, if this is not achieved, the quality of play will decrease and in the future, all fields will be out of use.