Konya'da gökkuşağı alabalığı (Oncorhyncus mykiss) yetiştiren işletmelerin yapısal analizi
The structural analysis of rainbow trout (Oncorhyncus mykiss) foundations in Konya
- Tez No: 167664
- Danışmanlar: PROF.DR. AYHAN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: gökkuşağı alabalığı (Oncorhyncus mykiss), Konya, Yapısal Özellik, Rainbow Trout {Oncorhyncus mykiss), Konya, Structural Characteristic. IV
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ KONYA'DA GÖKKUŞAĞI ALABALIĞI (pncorhyncm mykiss) YETİŞTİREN İŞLETMELERİN YAPISAL ANALİZİ Ferda MUŞ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ayhan ÖZTÜRK 2005, Sayfa: 42 Jüri: Prof. Dr. Ayhan ÖZTÜRK Yrd.Doç. Dr. Birol DAĞ Yrd. Doç. Dr. Uğur ZÜLKADİR Bu çalışmada, Konya'da faaliyet gösteren gökkuşağı alabalığı işletmelerinin yapısal analizi yapılmıştır. Bu amaçla faal olan 7 işletmeye ait veriler toplanarak değerlendirilmiştir. İncelenen işletmelerin tamamı projeli ve Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'na kayıtlıdır. İşletmelerin hepsinde telefon ve elektrik mevcuttur. Alti işletme kombine yetiştiricilik yaparken, işletmelerden yalnızca biri besi yapan kısmi işletmedir. Tamamen öz sermayeye dayalı olarak kurulan işletmelerin beşi işletme sahibinin iken yalnızca iki işletme kira ödemektedir. İşletmelerdeki su sıcaklığı 9-13°C arasında değişmektedir. Balıkların sağum aralık şubat aylan arasında yapılmaktadır. Kuluçka dönemi ise 25-30 gün sürmektedir. Balıkların porsiyon büyüklüğüne ulaşması ise işletme şartlarına bağlı olarak 8-12 ay arasında değişmektedir. İşletmelerde kuluçka randımanı ve kuluçkadan pazarlama büyüklüğüne kadar yaşama gücü oranı % 70-80 arasındadır. Sonuç olarak Konya'da gökkuşağı alabalığı yetiştiren işletmelerin genel olarak orta düzeyde başarılı olduklarını, ıslaha muhtaç yönlerinin bulunduğunu söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M aster Thesis THE STRUCTURAL ANALYSIS OF RAINBOW TROUT (Oncorhyncus mykiss) FOUNDATIONS İN KONYA Ferda MUŞ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Science Supervisor: Prof. Dr. Ayhan ÖZTÜRK 2005, Page: 42 Jury: Prof Dr. Ayhan ÖZTÜRK Assist. Prof. Dr. Birol DA? Assist. Prof. Dr. Uğur ZÜLKADİR in this study, structural analyses of rainbow trouts (Oncorhynchus mykiss) farms in Konya were performed. This aim, informations were collected from seven farms active. Ali farms investigated were based on projects and registered to Ministry of Agriculture and Village Affairs. While öne of them gets water from rivers, the other farms use spring water. Ali of the farms have electricity and telephone facilities. Only öne of the farms is feeding farm while six farms have also hatching facilities as well. Only fîve of the farms were established on their own areas by using own capital. However, two of the farms were rented.In the farms, water temperature changes between 9-13 C. Milking is made between december and february. Incubation period is approximately 25-30 days. Attaining the portion size of fish takes 8 to 12 months as a result of raising conditions. Hatching yield and the live ability from hatching to marketing size change from 70 % to 80 %.