12-14 yaş futbolculara uygulanan sekiz haftalık core antrenmanlarının denge parametreleri ve şut atma hızı üzerine etkisi
The effect of eight weekly core trainings applied on 12-14 years football players on balance parameters and shooting speed
  1. Tez No: 652665
  2. Yazar: SAMET TORUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERDAR SUCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol, Core, Antrenman, Denge, Şut hızı, Football, Core, Training, Balance, Shot speed
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışma, 12-14 yaş futbolculara uygulanan sekiz haftalık core antrenmanlarının denge parametreleri ve şut atma hızı üzerine etkisinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya Kayseri Talas Beşiktaş Futbol Okulu futbolcuları gönüllü olarak katılmışlardır. Araştırma için rastgele metodla seçilen 20 futbolcu Core Antrenman Grubu (CAG)'nu oluşturmuş ve antrenman programının yanı sıra haftada üç gün olmak üzere sekiz hafta core antrenman yaptırılmıştır. Kontrol Grubu (KOG)'nu oluşturan 20 futbolcuya ise sadece futbol okulunun rutin antrenman programları yaptırılmıştır. Çalışma öncesinde futbolculara testler hakkında bilgilendirme yapılmıştır. Futbolcuların şut hızı ölçümleri sentetik çim zeminli kapalı halı sahada, denge ölçümleri ise Erciyes Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi laboratuvarında yapılmıştır. Testlerden elde edilen değerler, Shapiro-Wilk testi ile normallik dağılımına bakıldıktan sonra grup içi karşılaştırmada Wilcoxon İşaretli Sıralar testi, gruplararası karşılaştırmada ise Mann Whitney U test kullanılmıştır. Veriler Ortanca (Medyan) %25-%75 dağılımlar şeklinde gösterilmiştir. İstatiksel analizde SPSS 22.0 paket programı kullanılmış ve yanılma düzeyi (α) 0,05 olarak kabul edilmiştir. Araştırmamızın sonuçlarına baktığımızda ise, düzenli olarak yapılan core antrenmanların denge parametreleri ve şut hızı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı etkisinin olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, uyguladığımız core antrenman programının fizyolojik ve motorik özelliklere olumlu etkileri görüldüğünden, antrenman programlarında kullanılmasının sportif performans açısından yararlı olabileceğini söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to investigate the effect of eight-week core training practices on 12-14 age players on balance parameters and shooting speed. Kayseri Talas Beşiktaş Football School football players voluntarily participated in the study. The 20 football players selected by random method for the research formed the Core Training Group (CAG) and in addition to the training program, core training was performed for eight weeks, three days a week. Routine training programs of only the football school have been made to 20 football players who form the Control Group (KOG). Before the study, footballers were informed about the tests. Football players' smash speed measurements were made on a synthetic turf covered carpet, and balance measurements were made in Erciyes University Faculty of Sport Sciences laboratory. After analyzing the normality distribution with the values obtained from the tests, Shapiro-Wilk test, Wilcoxon Signed Rows test was used in the group comparison and Mann Whitney U test was used in the intergroup comparison. The data are shown as Median (Median) 25% -75% distributions. In statistical analysis, SPSS 22.0 package program was used and the error level (α) was accepted as 0.05. When we look at the results of our research, it was seen that regular core exercises have a statistically significant effect on balance parameters and shot rate. As a result, we can say that the use of the core training program we applied can be beneficial in terms of sportive performance since it has positive effects on physiological and motoric features.