Klasik içme suyu arıtma tesislerinin bilgisayar destekli tasarımı
- Tez No: 167662
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET EMİN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: İçme Suyu Arıtma, Bilgisayar, Yazılım, Delphi, Autocad m, Drinking Water Treatment Plant, Computer, Software, Delphi, Autocad
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZET Mevcut su kaynaklarının, istisnalar dışında, içme suyu olarak kullanılabilmesi için, suyun özelliklerine göre bazı arıtma tekniklerinden geçirilmesi gerekir. Suda bulunması istenmeyen maddelerin belli bir değere indirgenmesi için yapılacak olan arıtma akım şeması çok önemlidir. Bu çalışmada, içme suyu arıtma işlemi için en yaygın kullanılan üniteler tasarlanmış, bütün ünitelerin hesap ve çizimlerine yer verilememiştir. Çalışmada yer alan üniteler şunlardır; Havalandırma Hızlı Karıştırma Yavaş Karıştırma Durultucu Filtre Kimya Tesisleri Dezenfeksiyon Temiz su deposu Program kullanıcıya iki ana bölüm sunmaktadır;. Birinci kısım hesaplama kısmıdır. İçme suyu arıtma tesisinin hesap kısmı için Delphi 6.0 kullanılmıştır. Klasik içme suyu arıtma tesis üniteleri olan; kaskat havalandırma, hızlı karıştırma, yavaş karıştırma, durultucu, hızlı kum filtresi ve temiz su tankı üniteleri hesaplamalarına Delphi 6.0 kullanılarak oluşturulan program ile ulaşılabilir. Hesaplamalar için kullanıcıdan mümkün olan en az bilgi istenmektedir. Hesaplama işlemi için kullanıcının fazla bir zaman ayırmasına gerek yoktur. Kullanıcı birkaç dakika içerisinde sonuca ulaşabilir. Her bir ünitenin hesaplanmasında kullanılan formüller iller Bankası'nın“İçme Suyu Arıtma Tesisi Dizayn Prosedürü”temel alınarak seçilmiştir.. ikinci kısım ise çizim kısmıdır. İçme suyu arıtma tesisinin çizimi için Autocad 2005 programı kullanılmıştır. Çizim ortamı 3 boyutlu olarak düşünülmüştür. Ünite boyutlarının istenen ölçekte ekrana yerleşmesini sağlayacak katsayı hesabı, ııprogramın birinci kısmında tank boyutlarının yanında kullanıcıya sunulmaktadır. Programın bulduğu katsayılar, Autocad ekranına taşımak istediğimiz ünitede kullanacağımız katsayılardır. Durultucu, Hızlı Kum Filtresi, Temiz Su Tankı üniteleri Konya îçme Suyu Arıtma Tesis Ünitelerinin ölçüleri ile birebir çizilmiştir. Tesisin plan görünüşünün, sol ve sağ görünüşlerinin elde edilmesi Autocad komutları kullanılarak sağlanabilir. Görünüşlere ulaşmak için Autocad'in view araç çubuğunda bulunan görüntü düğmelerine tıklamak yeterlidir. Oluşturulan çizimleri kullanıcı ekranına eklerken, ölçeğini değiştirerek isteğine uygun olarak yerleştirebilir. Üniteler arası bağlantı boruları sabit çaplı 1000 mm olarak oluşturulmuştur. Boru çaplan isteğe göre ölçeklerinde değişiklik yapılarak değiştirilebilir Oluşturulan ünite veya ünitelerin bütün görünüşleri bir Autocad komutu ile ekrana döşenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Available drinking water sources, except some, to use it for drinking, It must be treated by purification technics according to the properties of water. It is importart to select the suitable purification scheme, for decreasing the components which aren't wanted in the water. In this study, water treatment plant units which are mostly used are planned and isn't mentioned about all of the water treatment plant units' drawings and calculations. The units in this study are; Airation Rapid Mixing Slow Mixing Clarification Filter Chemical Dosing Building Disinfection Clean Water Tank Programme offers two main part to the user;. First part of programme is calculation. Delphi 6.0 is used for Calculation of drinking water treatment plant units. The calculations of cascade airation, rapid mix, slow mix, clarification, rapid sand filter and clean water tank units can be reached by the first part of programme which is done by Delphi 6.0. For calculation, programme requires the least data from the user. There is no need to spend much time for calculation. The user can reach the result in a few minutes. The formulles which are used for calculation of each unit of the treatment plant in this programme are based on the Recent Drinking Water Treatment Plant Design Prosedüre released by İller Bankası. iv. The second part of this programme is the drawing part. Autocad 2005 programme is used for drawing each unit of the dirinking water treatment plant. It has drown in three dimension. The calculation factor which supplies to set the units with requiring scale to the Autocad screen, is presented to the user near the tank units in the first part of the programme. The factors which are found by the programme are the factors that we would use in the Autocad screen. Clarification, Rapid Sand Filter and clean water tank units are drown as the same with Konya Water Treatment Plant units. The plan view, right, left and fronth views can be get by an Autocad command. To see the views, we can use the view toolbar. The user can add the drawings by changing the scales for necessity. The connect pipes in treatment plant are drown with state diameter, 1000mm. The diameter of the pipes can be changed using their Each unit's views (right, front, right, left e.g) can be tiled to the drawing scene by an Autocad command.