İlköğretim fen bilgisi öğretiminde uygulanan proje tabanlı öğrenme yönteminin öğrencilerin başarı düzeylerine etkisi
The effect of project based learning on the level of students' success in teaching science in the elementary school
- Tez No: 167665
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ASLAN İLİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Proje Tabanlı Öğrenme, Fen Bilgisi Öğretimi, Öğretim Yöntemleri, Project-Based Learning, Science Teaching, Teaching Methods. IV
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi İLKÖĞRETİM FEN BİLGİSİ ÖĞRETİMİNDE UYGULANAN PROJE TABANLI ÖĞRENME YÖNTEMİNİN ÖĞRENCİLERİN BAŞARI DÜZEYLERİNE ETKİSİ Uğur BAĞCI Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İlköğretim Anabilim Dalı Fen Bilgisi Öğretmenliği Programı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Aslan İLİK 2005, 143 Sayfa Jüri: Yrd. Doç. Dr. Aslan İLİK Doç. Dr. Ali Murat SÜNBÜL Yrd. Doç. Dr. Dursun YAĞIZ Bu çalışmada ilköğretim fen bilgisi derslerinde uygulanan proje tabanlı öğrenme yönteminin öğrencilerin başarı düzeylerine etkisi incelenmiştir. Araştırma Konya İli, Selçuklu İlçesi Mustafa Necati İlköğretim Okulu, 8. sınıfında okuyan 66 öğrenci ile yürütülmüştür. 2003-2004 öğretim yılının II. yarısında yapılan bu çalışma 7 hafta sürmüştür. Okuldaki öğrenciler kontrol ve deney grubu olarak ikiye ayrılmıştır. Uygulamaya başlamadan önce“Yaşamımızı Etkileyen Manyetizma”ünitesinin amaç ve davranışlarına göre hazırlanan erişi testi, ön test olarak uygulanmıştır. Bu uygulamanın amacı öğrencilerin ön bilgilerinin eşit olup olmadığım ölçmektir. Deneysel işlemi olarak deney grubunda proje tabanlı öğrenme yöntemi, kontrol grubunda ise geleneksel yöntem kullanılmıştır. Ünitenin sonunda öğrencilere erişi testi son test şeklinde uygulanarak proje tabanlı öğrenme yönteminin öğrencilerin başarı düzeylerine etkisi incelenmiştir.Araştırmada verilerin çözümlenmesinde bağımlı ve bağımsız t testi kullanılmıştır. Bu araştırmada elde edilen verilerin istatistiksel analizleri sonucu ortaya çıkan bulgular aşağıda verilmiştir. 1. Proje tabanlı öğrenme yönteminin uygulandığı grup ile geleneksel yöntemin uygulandığı grubun ön test bilgi, kavrama, uygulama, toplam başarı ve analiz-sentez düzeyleri arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Erişi testi uygulanmadan önce deney ve kontrol grubunun ön bilgilerinin eşit olduğu görülmüştür. 2. Proje tabanlı öğrenme yönteminin uygulandığı grup ile geleneksel yöntemin uygulandığı grubun son test, bilgi, kavrama, uygulama ve analiz-sentez düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmasına karşın, toplam basan düzeylerinde anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Deney grubundaki öğrencilerin bilgi, kavrama, uygulama, analiz-sentez gibi bilişsel davranışları, geleneksel yöntemin uygulandığı öğrencilere kıyasla daha iyi özümsedikleri, proje tabanlı öğrenme yöntemi uygulanan öğrencilerin bilgiyi kullanma ve günlük yaşama aktarma becerilerinin arttığı ve bir genellemeye kendi kendine ulaşabileceği güvenini kazandığı görülmüştür. 3. Deney grubundaki öğrencilere uygulanan ön test-son test sonuçları arasında bilgi, kavrama, uygulama, analiz-sentez düzeylerinde anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Bu öğrencilerin toplam başarı düzeylerinin de yükseldiği gözlenmiştir. 4. Kontrol grubundaki öğrencilere uygulanan ön test-son test sonuçlan arasında bilgi, kavrama, uygulama ve toplam basan düzeylerinde anlamlı bir farklılık bulunurken, analiz-sentez düzeyinde anlamlı bir fark bulanamamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Post Graduate Thesis THE EFFECT OF PROJECT BASED LEARNING ON THE LE^L OF STUDENTS' SUCCESS IN TEACHING SCffiNCE IN THE ELEMENTARY SCHOOL UğurBAGCI Selçuk University Institute of Science Science Teaching Department Supervision Assist. Prof. Dr. Aslan ÎLİK 2005, 143 pages Jury: Assist. Prof. Dr. Aslan ÎLİK Assoc. Prof. Dr. Ali Murat SÜNBÜL Assist. Prof. Dr. Dursun YA?IZ In this study, the effect of Project Based Learning Method practised in primary science lessons to the success levels of the students was researched. This study was carried out on 66 students at 8* grade in Mustafa Necati Primary School in Selçuklu/administrative district of Konya. This study was done in the second semester of 2003-2004 acedemic year and lasted seven weeks. The students at this school were divided into two groups as control and experiment. Before putting the study into practice, an arrival test prepared according to the aims and behaviours of the unit“Magnetism Effecting Our Life”was applied. The aim of this application is to measure if the students' pre-information is equal or not. As an experimental procedure, while project based learning method was used in the experiment group traditional method was used in control group. At the end of the unit, the effect of project based learning method to the success levels of the students was researched by applying a post-test to the students. While analyzing the datas in the research, a dependent and an independent“t- tests”were used. The findings having appeared as a result of the statistical analyses acquired in this study were given below: 1. There couldn't be found any meaningful difference between pre-test knowledge, comprehension, practise and total success levels of the group in which project based learning was applied and of the group in which traditional methods 111were done so. Before applying the arrival test, it had been observed that the pre- knowledge of experiment and control groups was equal. 2. Although a meaningful difference was found among last test knowledge, comprehension, practise and analaysis and synthesis levels of the group in which project based learning was applied and of the group in which traditional methods were done so, any meaningful difference was not seen in total success levels. It has been found that the students in the experiment group internalized the cognitive behaviours such as knowledge, comprehension, analysis-synthesis more than those on whom project traditional method was applied, that using knowledge and transforming it into daily life skills of the students project based learning method was applied on increased and that they acquired self-confidence to make a generalization on their owns. 3. A meaningful difference was found between the results of pre and post tests applied on the students in the fourth control group in the levels of knowledge, comprehension, application and total success. It was also observed that total success levels of these students increased. 4. While a meaningful difference was found between the results of pre and post tests applied on the students in the fourth control group in the levels of knowledge, comprehension, application and total success, it wasn't found any meanigful difference in the level of analysis-synthesis.