Proje tabanlı öğrenme yaklaşımının fen bilgisi dersinde öğrencilerin mantıksal düşünme becerilerine ve tutumlarına etkisi
The effect of project based learning approach to the logical thinking ability and attitude of students in science lesson
- Tez No: 205465
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NURİ EMRAHOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen Bilgisi Öğretimi, Proje, Proje Tabanlı Öğrenme, Mantıksal Düşünme Becerisi, Tutum
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu araştırma, fen bilgisi öğretiminde proje tabanlı öğrenme yaklaşımınınilköğretim yedinci sınıf öğrencilerinin mantıksal düşünme becerilerini ve fen bilgisidersine karşı tutumlarını sınamak üzere yapılmıştır. Araştırmada öğrencilerin mantıksaldüşünme becerilerini ölçebilmek için?Mantıksal Düşünme Grup Testi ?(MDGT) ve fenbilgisine karşı tutumlarını ölçebilmek için ?Fen Bilgisi Dersi Tutum Ölçeği?(FBDTÖ)uygulanmıştır.Araştırma 2005-2006 eğitim-öğretim yılı ikinci döneminde, Ankara iliYenimahalle ilçesinde Özel Yüksel Sarıkaya İlköğretim Okuluna devam etmekte olanöğrenciler üzerinde gerçekleştirilmiştir.Proje tabanlı öğrenme yaklaşımının öğrencilerin mantıksal düşünme becerilerineve fen bilgisine karşı tutumlarına etkilerini incelemek amacıyla bir deney, bir kontrolgrubu oluşturulmuştur. Araştırmanın deney ve kontrol gruplarını deneysel işlemöncesinde okulun tüm yedinci sınıf öğrencilerine uygulanan ?Kişisel Bilgiler Formu?belirlemiştir. Deney ve kontrol grubu öğrencileri farklı değişkenler açısından(cinsiyetleri, altıncı sınıf fen bilgisi dersi karne notları ortalamaları, fen bilgisi dersi içinayırdıkları haftalık çalışma süreleri ) eşitlenmeye çalışılmıştır.Buna göre; 7/C sınıfı deney grubunu, 7/A sınıfı kontrol grubunu oluşturmuştur.Deney grubu öğrencilerine (7/C sınıfı) işlenen ünite boyunca (6 hafta) proje tabanlıöğrenme yaklaşımı ilkelerine uygun öğretim yapılmış, kontrol grubu öğrencilerine (7/Asınıfı) ise geleneksel öğretim yaklaşımına uygun öğretim yapılmıştır.Her iki gruba deneysel işlemler başlamadan önce ve deneysel işlemin sonunda?Mantıksal Düşünme Grup Testi?(MDGT) ve ?Fen Bilgisi Dersi Tutum Ölçeği?(FBDTÖ) ön test ve son test olarak verilmiştir. Bu anlamda araştırma ?ön test-son testkontrol gruplu? deneme modeline göre desenlenmiştir.Toplanan verilerin analizinde istatistiki işlemlerden t testi, aritmetik ortalama( X ), standart sapma (s), frekans (f), yüzde (%) ve çift faktörlü anova kullanılmıştır.İstatistiki işlemler SPSS 11.0 paket programıyla çözümlenmiştir. Elde edilen verilerinyorumlanmasında .05 anlamlılık düzeyi kabul edilmiştir.Araştırma sonucunda elde edilen verilere göre, Proje Tabanlı Öğrenmeyaklaşımının uygulandığı deney grubu öğrenciler ile geleneksel öğretim yöntemininuygulandığı kontrol grubu öğrencilerinin denel işlem öncesi, mantıksal düşünmepuanları açısından aralarında anlamlı bir farkın olmadığı, diğer yandan Proje TabanlıÖğrenme yaklaşımının uygulandığı deney grubu öğrenciler ile geleneksel öğretimyönteminin uygulandığı kontrol grubu öğrencilerinin denel işlem sonrası, mantıksaldüşünme puanları açısından aralarında deney grubu lehine anlamlı bir farkın olduğusonucuna ulaşılmıştır.Proje Tabanlı Öğrenme yaklaşımının uygulandığı deney grubu öğrenciler ilegeleneksel öğretim yönteminin uygulandığı kontrol grubu öğrencilerinin cinsiyetaçısından denel işlem sonrası, sontest mantıksal düşünme becerileri puanları arasındaanlamlı bir farkın olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.Proje Tabanlı Öğrenme yaklaşımının uygulandığı deney grubu öğrenciler ilegeleneksel öğretim yönteminin uygulandığı kontrol grubu öğrencilerinin denel işlemöncesi, Fen bilgisi dersi tutum ölçeği puanları arasında anlamlı bir farkın olmadığı,diğer yandan Proje Tabanlı Öğrenme yaklaşımının uygulandığı deney grubu öğrencilerile geleneksel öğretim yönteminin uygulandığı kontrol grubu öğrencilerinin denel işlemsonrası, sontest Fen bilgisi dersi tutum ölçeği puanları arasında deney grubu lehineanlamlı bir farkın olduğu sonucuna ulaşılmıştır.Elde edilen sonuçların yanı sıra proje tabanlı öğrenme yaklaşımı merkezealınarak geliştirilen fen eğitimi öğrencilerin mantıksal düşünme ve tutumlarınıngelişiminde etkili olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This research is carried out with the aim of investigating the effect of projectbased learning approach in teaching science to the logical thinking ability and attitudetowards science lesson of seventh grade students of primary education. In research,?Logical thinking group test?(LTGT) is applied to evaluate the students logical thinkingability and ?Attitude scale towards science?(ASTS) is applied to evaluate the studentsattitude for science lesson.The research is applied in 2005-2006 academic year at spring term on thestudents of Ankara Province, Yenimahalle District, Yüksel Sarıkaya Primary EducationSchool.To examine the effect of project based learning approach in teaching science tothe logical thinking ability and attitude towards science lesson, an experiment group anda control group is established. ?Personal Information Form?, which is applied to all 7-thgrade students before the experimental process, determined the experiment and thecontrol groups of the research. Experiment and control group students are tried to bebalanced through different variables ( gender, sixth grade science lesson grade averages,weekly study times reserved for science lesson).So; class 7/C is selected as an experiment group and class 7/A is selected as acontrol group. An education appropriate to the principles of Project Based learningapproach is applied along the unit in process (6 weeks) to the experiment group students(7/C class). On the other hand, an education appropriate to the traditional learningapproach is applied to the students of control group (7/A class).?Logical Thinking Group Test? (LTGT) and ?Attitude Scale TowardsScience?(ASTS) are given as pre-test and final test to both groups before and afterexperimental process. In this point of view the research is designed with respect to? pre-test - final test control grouped? model. In the analysis of gained data, statisticalprocesses, t-test, mean ( x ), standart deviation (s), frequency (f), percentage (%) anddouble factored anova are used. Statistical processing is made at the SPSS 11.0program. Whether the gained data is meaningful or not is evaluated according to .05significant levels.At the end of the study, according to gained data, it is concluded that beforeexperimental process, according to the logical thinking scores, there is no meaningfuldifference between the students of experiment group which are applied the projectbased learning approach and the control group which are applied the traditionaleducation approach. On the other hand, it is also concluded that after the experimentalprocess, according to the logical thinking scores there is a significant differencebetween the students of experiment group which are applied the project based learningapproach and the control group which are applied the traditional education approach infavour of experiment group.It is concluded that, after the experimental process, according to gender, there isno meaningful difference in final test logical thinking ability scores between thestudents of experiment group which are applied the project based learning approach andthe control group which are applied the traditional education approach.It is concluded that before experimental process, according to the attitude scaletowards science scores, there is no meaningful difference between the students ofexperiment group which are applied the project based learning approach and the controlgroup which are applied the traditional education approach. On the other hand, it is alsoconcluded that after the experimental process, according to the final test attitude scaletowards science scores there is a significant difference between the students ofexperiment group which are applied the project based learning approach and the controlgroup which are applied the traditional education approach in favour of experimentgroup.