Konya ili tatlı su çeşme sularının kimyasal ve bakteriyolojik yönden incelenmesi
Investigation of spring top water of chemical and bacteriologhic properties of Konya region
- Tez No: 167672
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CENGİZ AKKÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Konya, içme suyu, koliform, kimyasal özellikler. ıı, Konya, drinking water, coliform, chemical properties. iii
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ KONYA İLİ TATLI SU ÇEŞME SULARININ KİMYASAL VE BAKTERİYOLOJİK YÖNDEN İNCELENMESİ Filiz BAŞARAN DEMÎR Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Ana Bilim Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. Cengiz AKKÖZ 2005, 68 Sayfa Jüri : Yrd. Doç. Dr. Cengiz AKKÖZ Doç. Dr. Hüseyin KARA Yrd. Doç. Dr. Rüstem DUMAN Bu çalışmada, Konya Büyükşehir Belediyesi tararından işletilen tatlı su çeşmelerinden belirlenen 25 'inden alman su örneklerinde koliform bakteri miktarı ve bazı kimyasal parametreler incelenmiştir. Araştırma, Ekim 2004 - Nisan 2005 tarihleri arasında dört kez numune alınarak yapılmıştır. Sudaki koliform bakteriler üçlü tüp yöntemi ile incelenmiş, total koliformlar, kuvvetle muhtemel sayı (KMS) hesabına göre sıfır bulunmuştur.Suyun kimyasal özelliklerinden pH, toplam sertlik, kalsiyum, magnezyum, klorür, nitrit, amonyak, organik madde miktarı ve serbest klor değerleri araştırılmıştır. Buna göre incelenen su, daha çok bazik karakterli ve orta sert su sınıfına girmiştir. Ayrıca kalsiyum, magnezyum, klorür, nitrit, amonyak, organik madde miktarı değerlerinin de içme suyu standartlarına uygun olduğu belirlenmiştir. Sonuçlar, Konya il merkezinde içme suyu olarak çok fazla miktarda tüketilen tatlı su çeşmelerinin su örneklerinin Sağlık Bakanlığı içme suyu standartlarına uygun olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis INVESTIGATION OF SPRING TOP WATER OF CHEMICAL AND BACTERIOLOGfflC PROPERTIES OF KONYA REGION Filiz BAŞARAN DEMİR Selçuk University Graduate School of Natural Applied Scienses Department of Biology Supervisor: Assist. Prof. Dr. Cengiz AKKÖZ 2005,68 Page Jury: Assist. Prof. Dr. Cengiz AKKÖZ Assoc. Prof. Dr. Hüseyin KARA Assist. Prof. Dr. Rüstem DUMAN in this study, the quantity of coliform bacterium and certain chemical parameters of the samples which obtained from 25 spring top water selected from out of ali operated by Konya Metropolitan Manucipality have been investigated. The investigation was performed between October 2004 - April 2005 by taking four times samples. That wether there was coliform in water, was realized by the method of triple tubes and total coliform was gained O (zero) accordıng to Strongly Probable value (SPV). The values of pH, total hardness, calcium, magnesium, chlolure, nitrite, ammonia, the quantity of organic substance and free clorium were observed from water of chemical features. According to this observation, examined water was categorized in to alkaline with character and medium hard class any more. in addition to this the values of calcium, magnesium, chlolure, nitrite, ammonia, the quantity of organic subtance were assiganed to that they were in conformity with the standarts of drinking water. The results have shown that the samples of water consumed much at the center of the Konya province throught spring top water are up to the standarts of the Health Ministery.