TKİ-GELİ-Yatağan-Eskihisar linyit açık ocağında kaya kütle karakteristiğinin belirlenmesi ve şev duraylılık analizleri
Determination of rock mass characterization in TKİ-GELİ-Yatağan-Eskihisar lignite open pit mine and slope stability analysis
  1. Tez No: 167673
  2. Yazar: SABRİ USLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İHSAN ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: kaya mekaniği deneyleri, kaya kütle ve madde özellikleri, gerilim çatlağı, şev yer değişim ölçümleri, şev duraylılığı, rock mechanic tests, rock mass and rock material properties, tension crack, field measurements for slope movements, slope stability
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TKİ - GELİ - YATAĞAN - ESKİHİSAR LİNYİT AÇIK OCAĞINDA KAYA KÜTLE KARAKTERİSTİĞİNİN BELİRLENMESİ VE ŞEV DURAYLILIK ANALİZLERİ Sabri USLU Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. İhsan ÖZKAN 2005, 165 Sayfa Jüri: Prof. Dr. M. Kemal GÖKAY Yrd. Doç. Dr. İhsan ÖZKAN Yrd. Doç. Dr. Murat ÜNAL Açık maden ocak tasarımlarında temel amaç, en uygun şev açısı ile en az maliyetli dekabaj çalışmasını yapmaktır. Açık ocak maden tasarım parametrelerinden birisi olan şev açısının tayininin de; deneme-yanılma (tecrübe), görgül ölçütler ve sayısal yaklaşımlar kullanılmaktadır. Bu yaklaşımlar için kullanılan kohezyon ve içsel sürtünme açısı, Elastik Modül gibi temel girdi parametreleri ise, kaya madde ve kütle karakteristiğini belirlemek amacıyla dikkate alman kaya mekaniği kuralları ile belirlenmektedir. Maden ocaklarındaki şev duraysızlıklarının belirteçleri, arazide oluşan gerilim çatlaklarının oluşumu ve gelişimidir. Bu belirteç, madencilik faaliyetlerine, iklim etkilerine ve deprem hareketlerine bağlı olarak genişleyerek büyümektedir. Açık ocaklarda meydana gelen kaya kütle kaymaları ciddi boyutta can ve mal kayıplarına neden olmaktadır. Ayrıca ocakta kayan kütle, maden mühendisinin yeniden kaza-nakliye çalışmaları yapmak zorunda bırakmaktadır.11 Bu yüksek lisans tezinde, açık maden ocaklarında karşılaşılan şev duraysızlıkları irdelenmiştir. Çalışma sahası olan TKÎ-GELÎ- Yatağan -Eskihisar Linyit ocağında tespit edilen gerilim çatlağı üzerinde 16 adet ölçüm istasyonu kurulmuştur. Kurulan ölçüm istasyonları 5 ay boyunca 24 saatte bir ölçüm olacak şekilde izlenmiştir. Ayrıca, arazide tespit edilerek nakledilen dört farklı kaya birimi (marn, gözenekli kireçtaşı, kristalize kireçtaşı, mermer) ve kömür birimi (linyit) bloklarından Selçuk Üniversitesi-Maden Mühendisliği Bölümü laboratuarında 1006 adet numune hazırlanmış ve takibinde ISRM (1981) tararından önerilen 9 adet deney yapılmıştır. Daha sonra belirlenen kaya kütle indeksi-GSI (Hoek vd., 1992) değerleri yardımıyla bloklu-çok bloklu kaya kütlesine ait kohezyon ve içsel sürtünme açılan belirlenmiştir. Ayrıca Hoek (1970) tararından önerilen sayısal yaklaşım ile kohezyon açılan hesaplanmıştır. Şev duraylılık analizlerinde grafiksel (Hoek, 1970) ve Limit denge (sayısal) analiz çözümleme (Hoek ve Bray, 1981) yaklaşımları kullanılmış ve analiz sonuçlan ile araziden elde edilen şev ölçüm sonuçlan karşılaştırarak yorumlar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
in ABSTRACT MS Thesis DETERMINATION OF ROCK MASS CHARACTERIZATION IN TKİ-GELİ- YATA?AN- ESKİHİSAR LIGNITE OPEN PIT MINE AND SLOPE STABILITY ANALYSIS Sabri USLU Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. İhsan ÖZKAN 2005, 165 Sayfa Jury: Yrd. Doç. Dr. İhsan ÖZKAN Prof. Dr. M. Kemal GÖKAY Yrd. Doç. Dr. Murat ÜNAL The basic aim in open mine design excavate the lest quantity overburden with optimum slope angle. In deterrnining of the slope angle which is one of the open pit mine design parameters, design apporoaches which call as observational, emprical and analytical approaches have used for long time. The basic input parameters, such as cohesion, internal friction angle, Elastic Modulus ect, for these approaches are determined by rock mechanic concepts using to define rock unit and rock mass characterization. The best sign of slope movements in open pit mines is tension cracks. Tension crack's forms is base on mining activities, climatic effects and eartquake effects and also tension cracks in field grown expanding by these effects. The mass landslides occuring in open pit mines seriously led to lost of mine equipment and miner's life. In addition, the landslides which occur in mine have to re-excavate, re-load and also re-transport by mine engineers.IV In this master thesis, types of landslide which encounter in open pit mines were investigated. Sixteen field measurement stations were installed on tension crac which fixed in TKİ-GELİ-Yatağan-Eskihisar Open Pit Mine. These measurament stations were followed for five months, which were measure each per 24 hours everday. Besides field studies, rock blocks (marn, limestone and marble) and coal blocks (lignite) were came from field to Selçuk University-Minig Engineer Department Laboratory in order to determinite intact rock material characterization. During laboratory studies, for nine rock mechanic tests suggested by ISRM (1981), first of all 1006 rock samples were prepared and then test were carried out in the deparment laboratory. In following, to determine rock mass characterization, GSI- Geological Strength Index (Hoek et, al., 1992) values were calculated for four rock and coal units, and then rock mass cohesion and internal friction angles were found by GSI to use in slope stability analysis. For these analysis were utilized from graphical (Hoek, 1970) and Limit balance (numerical) (Hoek and Bray, 1981) appraches and finally calculated results and field measument results were compaired and their integrations were given in this master thesis.