Biyolojik ortamlardaki bazı eser elementlerin fluorometrik yöntemle tayini
Spectrofluorometric determination of some trace elements in biological media
- Tez No: 167678
- Danışmanlar: PROF.DR. SALİH YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Alüminyum, fluorometrik tayin, hemodiyaliz çözeltisi, serum, bakır, SchifFbazı, (NJsP bis(salisiUden-l, 4KÜaminobutan), 2-amino, 4-metil fenol, Aluminum, fluorimetric analysis, hemodialysis solution, copper, serum, N-bis (saucily dene- 1, 4-diammobuthane) (BUTAS) and 2-amino, 4-methlyphenol (OAP)
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ BİYOLOJİK ORTAMLARDAKİ BAZI ESER ELEMENTLERİN FLUOROMETRİK YÖNTEMLE TAYİNİ EsraMALTAS Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Salih YILDIZ 2005 Jüri: Prof. Dr. Salih YILDIZ Prof. Dr. Mehmet SEZGİN Doç. Dr. Yunus ÇENGELOĞLU Bu çalışma, eser miktardaki alüminyum ve bakır tayini için, az zaman alıcı, kesinliği, doğruluğu, güvenilirliği, duyarlılığı ve seçiciliği yüksek olan spektrofluorometrik bir yöntem geliştirilmesi amacıyla yapıldı. Alüminyum ve bakırın N,N-bis(salisiUden-l,4-dianunobutan) (BUTAS) ve 2-amino,4-metil fenol (OAP) ile ayrı ayrı kompleksleri oluşturularak, BUTAS-OAP-Al kompleksinin maksimum ve BUTAS-OAP-Cu kompleksinin minimum fluoresans şiddetine sahip olduğu, uyarma ve emisyon dalga boylan, uygun çözücü ortamı, pH, sıcaklık, kompleks oluşum süresi, kompleksin fluoresans şiddetinin sabit kaldığı zaman aralığı (kararlılık süresi) belirlendi. Optimum koşullarda tayin edilebilecek minimumalüminyum ve bakır konsantrasyonları 0,065 ppb ve 6,35 ppb olarak bulundu. Seyreltilmiş hemodiyaliz çözeltilerinde standart ekleme yöntemi kullanılarak tayin edilen alüminyum konsantrasyonu, geliştirilen bu yöntemle 0,081 ppb ve İngiliz Farmakopisinde verilen yöntemle 0,072 ppb olarak bulundu. Seyreltilmiş serum çözeltisindeki bakır konsantrasyonu ise 0,088 ppm olarak bulundu. Ayrıca geliştirilen metod fotometrik ve atomik absorbsiyon yöntemleriyle karşılaştırıldı. Bu metodlarla da alüminyum ve bakır miktarları tayin edilebilmesine rağmen, geliştirilen fluorometrik yöntemin, az zaman alması, daha az reaktif ve çözücü gerektirmesi, güvenilir ve tekrarlanabilir olması, matriks girişimlerine çözüm getirmesi, en önemlisi çok düşük konsantrasyonlarda metal tayinine izin vermesi sebebiyle oldukça duyarlı, ayrıca rutin analizde kullanılabilirliğinin fazla olması yönünden tercih edilebilecek bir yöntem olduğuna karar verildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc Thesis SPECTROFLUOROMETRIC DETERMINATION OF SOME TRACE ELEMENTS IN BIOLOGICAL MEDIA EsraMALTAŞ Selçuk University Graduate School of Natural And Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Salih YILDIZ 2005 Jury: Prof. Dr. Salih YILDIZ Prof. Dr. Mehmet SEZGİN Doç. Dr. Yunus ÇENGELO?LU This study was designed in order to develop a quick, definite, accurate, reliable, reproducible, sensitive and highly selective method for the analysis of trace aluminum and copper. To determine these metal by fluorometric metod, an aluminum and copper complex were formed with N^ST-bis (saucily dene- 1,4- diaminobuthane) (BUTAS) and 2-amino,4-methlyphenol (OAP). The excitation and emission wavelengths of complexes, suitable solvent medium, pH, temperature, complex formation time, the time interval of complex fluorescence intensity (stability time) were investigated in which BUTAS-OAP-A1 complex had the maximum fluorescence intensity and BUTAS-OAP-Cu complex had the minimum fluorescence intensity. Under optimum conditions, the minimum detectable aluminum and copper concentration was 0,065 ppb and 6,35 ppb, respectively. Thealuminum concentration with this new method was measured 0,081 ppb and 0,072 ppb with the developed method in this study and method described in British Pharmacopeia using standard addition method in diluted hemodialysis solutions. Determination of copper was applied to serum solution. Copper concentration was found 0,088 ppm. Either aluminum or copper determinations with fluorometric method were compared with spectrophotometric and Atomic Absorbtion Spectrometric methods. Although all methods were allowed to determination of metals, this new developed fluorimetric method is preferable because it is quick, requires less reactive and solvent, more sensitive, reliable, reproducible, and more usable in routine analysis.