İnsan mekan ilişkileri kapsamında 20. yüzyıl başı modern mekan oluşumu
The development of modern space at the beginning of the XX th century within the context of the relations of human and space
  1. Tez No: 167686
  2. Yazar: SERHENG DELLAL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA İNCESAKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mekan, mekanın tarihsel gelişimi, modernizem ve mekan, modern mimarlığın öncüleri, Place, The history of place development, Modernzm and place, the first Modernzm Architectures
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
İİ ÖZET Yüksek Lisans Tezi İNSAN MEKAN İLİŞKİLERİ KAPSAMINDA 20. YÜZYIL BAŞI MODERN MEKAN OLUŞUMU Serheng DELLAL Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç Dr. Mustafa İNCESAKAL 2005, 119 Sayfa Jüri: Yrd. Doç. Dr. Mine ULUSOY Yrd. Doç. Dr. Bahtiyar EROĞLU İnsanoğlunun doğal bir gereksinmesi olarak barınmak ve korunmak içgüdüsel olarak insanları hayatta kalmak için zorlamıştır. Başta, doğal çevrenin insana sunduğu yaşama avantajını kullanarak yaşamını sürdürmüşlerdir. Zamanla gelişen insan bir yapı eylemine gerek duymuştur. Gereksinmeye uygun bir biçim ve bu biçimi ayakta tutacak bir strüktür tasarımı, biçimi gerçekleştirecek uygun malzeme ve teknik, yapıt yapma eyleminin gerçekleşmesine neden olmuştur. Doğal çevreyi en uygun şekilde biçimlendirmek, denetim altına almak ve bilinçli şekillendirmek mimarlığa ilk adım olmuştur. İnsan tarihinde en önemli dönemlerden biri de göçebe yaşamından yerleşik yaşama geçiştir. Bu dönemde, artık insanlar, bir yere bağlı olarak doğal mekan kullanımından yapay fiziksel mekan yaşamına geçmiştir. Böylece mağara yaşamından, küçük saz kulübeleri ve onun benzeri kapalı mekanları yapıp içine yerleşmiştir. Mimarlık üç aşamada gelişmiştir: İçinde yaşamaktan çok dışardan bakılan, sembolik değerleri olan, iç mekanı önemsiz olan, uzayda yer kaplayan kitleler. İkinci aşama birincinin tersine, mimarlığı özü, başarısı iç mekanın niteliklerinde aranmaktadır. Üçüncü aşama: Mimarlığın hem hacim-kütle, hem de bir iç mekan meselesi olarak beraberce ele alınması durumudur. Çalışmanın birinci bölümünde amaç-kapsam, materyal-metot ve kullanılan bazı kaynaklar hakkında bilgi verilmiş, ikinci bölümde mekan kavramı açıklanmış ve Üçüncü bölümde mekan kavramının tarihsel gelişimi aktarılmıştır. Dördüncü bölümde mimarlıkta mekan kavramının farklı anlayışı dünya üzerindeki önemli mimarlık dönemleri içerisinde aktarılmakta, beşinci ve altıncı bölümlerde de modern mimarlık kavramı ve mekan kavramındaki değişimler izlenmektedir. Yedinci ve son bölümde ise, araştırmadan elde edilen sonuçlar analizler ile birlikte verilmektedir.
Özet (Çeviri)
İİİ ABSTRACT Master Thesis THE DEVELOPMENT OF MODERN SPACE AT THE BEGINNING OF THE XX TH CENTURY WITHN THE CONTEXT OF THE RELATIONS OF HUMAN AND SPACE Serheng DELLAL Selçuk University Graduate School of Naturel and applied sciences Department of Architecture Sepuervisor: Assist Doç Dr. Mustafa İNCESAKAL 2005, 119 Pages Jury: Assist. Doç. Dr. Mine ULUSOY Assist. Doç. Dr. Bahtiyar ERO?LU As the natural requirements of the mankind, sheltering and protection has instinctively forced people to survive. Initially, people have survived by using the survival advantage provided by the natural environment. Sheltering and hiding in a concealed place has forced the primitive people to use the caves in order to meet their needs. The mankind has made progress and developed in time and felt the need for a structure action. A form suitable for the requirement and a structure design that would sustain this form, and the appropriate material and technique to make the form has led to creation of the construction action. Forming the natural environment in the most suitable way, inspecting it and shaping it consciously have been the first step to architecture. One of the most important periods of the human history was the transition from migratory life to settled life. In this period, people changed their dependent natural place utilization to physical space life. In the beginning, the human being had problems to form the space, but in time, as the brain structure of the human being developed, the human being succeeded the construction action. Thus, the human changed the cave life style and began to build small rush huts and other similar closed places and settled in them. Architecture has developed in three stages: The masses that occupy room in space, which are looked at from the outside rather than being lived in and which have symbolic values and are not attributed importance to their interior spaces. The second stage is on the contrary to the first stage; that is, the essence and success of architecture is sought in the qualifications of the interior space. According to this main criterion, the successful architecture is the one that attracts us with its interior space; which is practical, useful and also emotionally and psychologically satisfying and glorifying by arousing esthetic enthusiasms and which makes us feel what that space is created for. The third stage; is altogether treatment of architecture both as volume-mass and interior space issue. In this stage, an architectural art work is expected to include the characteristics of both the first and the second space concepts.