Samsun'un Vezirköprü ilçesinde süt ve ürünleri üreten ve üretmeyen bireylerin süt tüketimini etkileyen faktörler
Consumption of milk and dairy products producing or not producing individuals and effective factors in Vezirkopru in Samsun
- Tez No: 167712
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET AYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Anket, süt ürünleri, tüketim alışkanlıkları, Inqury, milk products, consumption habits. u
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SAMSUN' UN VEZİRKÖPRÜ İLÇESİNDE SÜT VE ÜRÜNLERİ ÜRETEN VE ÜRETMEYEN BİREYLERİN SÜT TÜKETİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER Özlem DEVECİ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ahmet AYAR 2005, 66 sayfa Jüri: Yrd. Doç. Dr. Ahmet AYAR Doç. Dr. Mustafa KARAKAYA Prof. Dr. Musa ÖZCAN Bu araştırma Samsun'un Vezirköprü ilçesinde süt ve süt ürünlerini üreten ile üretmeyen toplam 500 bireyin bu ürünleri tüketim durumunu saptamak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Anket sonuçlarına göre bireylerin % 67'sinin sütü severek içtikleri, fakat içecek olarak en çok çayı tükettikleri tespit edilmiştir. Bireylerin süt ve ürünlerinden en çok (%51) yoğurdu, peynir (%29) ve sütü (%15.6) ise daha az tercih ettikleri görülmüştür. Süt ve süt ürünlerini üretenlerin üretmeyenlere göre daha fazla bu ürünleri tükettiği, fakat sütün besin değeri ve özellikleri hakkında daha bilgi sahibi oldukları görülmüştür. Anket sonuçlarına göre bireylerin doğum yeri itibarıyla kökenleri, cinsiyetleri, sosyoekonomik ve eğitim seviyeleri süt ve süt ürünleri tüketimini önemli düzeyde etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis CONSUMPTION OF MILK AND DAIRY PRODUCTS PRODUCING OR NOT PRODUCING INDIVIDUALS AND EFFECTIVE FACTORS IN VEZİRKÖPRÜ IN SAMSUN Özlem DEVECİ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Food Engineering Supervisor: Assist Prof. Dr. Ahmet AYAR 2005, 66 pages Jury: Assist. Prof. Dr. Ahmet AYAR Assoc. Prof. Dr. Mustafa KARAKAYA Prof. Dr. Musa ÖZCAN This research has been realized in the Vezirköprü district of Samsun in order to determine the consumption situation of total 500 people who are producing and not producing milk and milk products. According to the results of inqury, it has been determined that %67 individuals who like drinking milk but mostly tea was consumed as a drink by them. It has been seen that the yoghurt (%51) has been prefered mostly by individuals but cheese (%29) and milk (%15.6) has been prefered less than it by them. It has been seen that the people who are producing milk and milk products are consuming these products more than the people who are not producing. But people producing milk and milk products are less conscious about the food worth and features of milk. It was concluded that sexuality, economy and education affects milk consumption habits significantly.