Çelik sac takviyeli kır dökme demir kompozitlerin mekanik özelliklerinin incelenmesi
An investigation for mechanical properties of steel plate reinforced gray cast iron composites
- Tez No: 167713
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Metal matriks kompozit, kır dökme demir, mikro yapı, Metal matrix composites, gray cast iron, microstructure
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÇELİK SAC TAKVİYELİ KIR DÖKME DEMİR KOMPOZİTLERİN MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Nevzat İLKAYA Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ahmet AVCI 2005- 86 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Ahmet AVCI Doç. Dr. Necmettin TARAKÇIOĞLU Yrd. Doç. Dr. Behçet DAGHAN Bu çalışmada, öncelikle çelik sac takviyeli kır dökme demir kompozit malzeme üretildi. Üretilmiş olan takviyeli ve takviyesiz dökme demir kompozitlere 800 °C ve 850 °C de normalizasyon işlemi uygulandı. Normalizasyon işleminin mikro yapıya etkileri incelendi. Takviyesiz malzeme ve çelik sac takviyeli olarak üretilen kompozit malzemeye üç noktadan eğme testi uygulayarak eğme davranışları incelendi. Takviyeli ve takviyesiz olarak üretilen malzemelerin mikro yapı incelemesi yapılarak dökme demirden çelik saca karbon difüzyonu incelendi. Ayrıca numunelerin döküm kısmı, geçiş bölgesi ve takviye kısmının Rockwell sertlik değerleri bulundu. Döküm, geçiş bölgesi ve çelik malzemenin Rockwell sertlik değerlerinin grafikleri çizilerek değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
u ABSTRACT Master of Science Thesis AN INVESTIGATION FOR MECHANICAL PROPERTIES OF STEEL PLATE REINFORCED GRAY CAST IRON COMPOSITES Nevzat İLKAYA Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Supervisor: Prof. Dr. Ahmet AVCI 2005- 86 Pages In this study, mechanical properties of steel plate reinforced gray cast iron composite have been investigated. In this experimental study, low carbon steel plate reinforced cast iron composites were produced. Normalisation heat treatments were applied to reinforced unreinforced the metal matrix composites (MMC) materials at 800 °C and 850 °C. Strength properties were determined with three point bending (TPB) tests. Microstructures of the composite were examined, matrix transition zone. Microstructural examinations of cast iron with and without reinforcement were carried out in order to observe the carbon diffusion and the rockwell hardnesses of reinforcement, transition zone and matrix material were presented in graphical form.