Konya'daki yapılarda ısı yalıtım malzemesi (XPS,EPS) uygulamalarının TS 825'e göre değerlendirilmesi, çevre ve enerji etkilerinin araştırılması
The assesment of the application of heat isolasion materials (XPS,EPS) in Konya as to TS 825 investigation of their enviromental and energy influences
  1. Tez No: 167723
  2. Yazar: ÇİĞDEM DEMİR ÖZKAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NAZIM KOÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Isı, Çevre, Enerji. II, Temperature, Environment, Energy. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 253
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KONYA'DAKİ YAPILARDA ISI YALITIM MALZEMESİ (XPS, EPS) UYGULAMALARININ TS 825'E GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ, ÇEVRE VE ENERJİ ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI ÇİĞDEM DEMİR (ÖZKAN) Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Ana Bilim Dalı Danışman. Yrd. Doç. Dr. Nazım KOÇU 2005, Sayfa:237 Jüri: Yrd. Doç. Dr. Nazım KOÇU Prof. Dr. Kerim ÇINAR Yrd. Doç. Dr. E.Hamit OĞUZALP Bu çalışmada Konya'daki yapılarda ısı yalıtımı malzemesi (XPS, EPS) uygulamalarının TS 825'e göre değerlendirilmesi yapılmış, bunun yanında ısı yalıtımının çevre ve enerji üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Araştırmanın genelinde ısı geçişini azaltan bir direnç olan ısı yalıtımının insanlar, çevre, enerji, konfor ve ekonomi üzerindeki etkileri ayrı ayrı ele alınmıştır. Çalışma Konya ilindeki yapıları kapsamaktadır. Konya'daki yapıların TS 825 şartlarında değerlendirilmesi yapılmış, alınması gereken önlemler ve öneriler sunulmuştur. Çalışmanın giriş bölümünde; Konya'daki Yapılarda Isı Yalıtım Malzemesi (XPS, EPS) Uygulamalarının TS 825'e Göre Değerlendirilmesi, Çevre ve Enerji Etkilerinin Araştırılması konusunun seçilmekteki amacı ve önemi ortaya konulmuştur. Çalışmada kullanılan materyal ve metotlar sunulmuştur.ikinci bölümde; ısı yalıtımı konusu ele alınmış, tanımı ve önemi açıklanmıştır. Isı yalıtımının çevre, enerji ve konfora etkileri verilmiştir. TS 825 'in amacı ve ısıtma enerjisini etkileyen faktörler açıklanmış, ısı tutucu malzemeler ve türleri sunulmuştur. Üçüncü bölüm; Konya'daki yapıların ısı yalıtımına yönelik araştırmalar, hesaplar ve mukayeselerin yapıldığı bölümdür. Konya ilindeki yapılarda uygulanan ısı yalıtımı örnekleri, TS 825 standardına göre değerlendirilmiş, ısı akım diyagramları, doymuş buhar basınç grafikleri ve gerçek buhar basınç grafikleri ile birlikte ele alınmıştır. Bu değerlendirmeler ışığında önerilerde bulunulmuştur. Isı yalıtım malzemesi olarak XPS ve EPS uygulamalarından alman örnekler bu bölümde verilmiş ve bu malzemeler tanıtılmıştır Isı yalıtımının hava kirliliğine ve enerji tasarrufuna etkileri ile ilgi Devlet İstatistik Enstitüsünden alman bilgiler doğrultusunda Konya ili ile diğer illerin hava kirliliği ölçüm raporları verilmiştir. Yıllara göre ölçümler değerlendirilmiş ve Konya iline dair bir analiz sunulmuştur. Dördüncü bölüm ; sonuç bölümü olup, tez içinde değinilen konulardan çıkan sonuçların rakamlarla ortaya koyulduğu ve önerilerde bulunulduğu bölümdür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis the assessment of the aplication of heat isolasion materyals (xps, eps) in konya as to ts 825 and the Investigation of their envIromental and enerjy influences Çiğdem DEMİR (ÖZKAN) Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Architecture Supervisor: Asst. Assoc. Prof. Dr. Nazım KOÇU 2005,237 Pages Jury: Asst. Prof. Dr. Nazım KOÇU Prof. Dr. Kerim ÇINAR Asst. Prof. Dr. E. Hamit O?UZALP In this study, evaluation of aplications of the heat isolation materials (XPS, EPS) in Konya' s buildings, moreover, the effects of envirenment and enerj of the heat isolation have been investigated. In general of research, the effect of the heat isolation which is a resistance reducing passing heat on economy, energy, environment, people and comfort have been dealt with separately. It includes, buildins in Konya state. Evaluation in condition TS 825 buildins in Konya has been done, and the precautions which need to be taken and suggestions which need to be made have been presented. At the begginning of this study, evaluation of aplications of heat isolation materials in buildings of Konya in accordance with TS 825, the aim and importance IIIbeen exposed. Materials and methods which are used in this study have been presented. In the second section, subject of heat isolation has been searched, however, definition and importance of heat, isolation has been explained. The effects of energy, comfort and environment of heat isolation have been presented. The aim of TS 825 and factors which effect the heat materials and variations have been presented. In the third section, Researches directed towands heat isolation is section which has been done calculations and comparisions. Examples of heat isolation which is used in Konya state has been evaluated in accordance with standarts of TS 825. diagrams of heat current have been dealt with graphics of saturated steam presssure and real steam pressure. In the light of these evaluations has been given some suggestions. Examples which are taken from XPS and EPS applications as heat isolation material have been explained in this section and these materials have been defined. In direction of information which is taken from State Statistic Institude interested in effects of careful use of energy and air pollution, measurement raports of air pollution of Konya State and other states have been presented. In accodance with years, measurements have been evaluated and an analysis has been presented related with Konya. In the fourd section, is the conclusion part which is appeared with numeral about the result of the subject in the thesis and suggestion about them.