Alüminyum ekstrüzyon kalıp tasarımındaki kanal giriş formunun akış hızına etkilerinin simülasyon programı ile araştırılması
Investigation of effects of form of channel entrance to flow velocity in the design of aluminium extrusion die with simulaton programs
- Tez No: 167724
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET AKDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alüminyum ekstrüzyon, Kalıp tasarımı, Bilgisayar destekli tasarım, Aluminium extrusion, Die design, Computer aided design
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ALÜMİNYUM EKSTRÜZYON KALIP TASARIMINDAKİ KANAL GİRİŞ FORMUNUN AKIŞ HIZINA ETKİLERİNİN SİMÜLASYON PROGRAMI İLE ARAŞTIRILMASI Güven SEYFİ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Eğitimi Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Ahmet AKDEMİR 2005, 67 Sayfa Teknolojinin gelişmesiyle kullanımı hızla artan ve yaygınlaşan malzemelerin başında alüminyum gelmektedir. Alüminyum malzeme üretiminde en yaygın olarak kullanılan metot ise ekstrüzyondur. Alüminyumun ekstrüzyonunda gerek üretim kapasitesi ve gerekse verimi artırabilmenin en kolay ve etkili yolu, ekstrüzyon hızını artırmaktır. Bu çalışmada, deneysel çalışmalarda ve sanayide kullanılan iki kalıp örneği seçilmiş, akış daha düzenli hale getirilerek ekstrüzyon hızım artırmak amaçlanmıştır. Bu amaçla kalıp girişlerine farklı yarıçaplar verilerek GAMBIT programında çizilmiş, akış hızları FLUENT programında ölçülmüş, maksimum akışa sahip giriş yarıçapları bulunarak bu yarıçapların akış hızı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Farklı kalıp giriş yarıçaplarına sahip kalıplardaki akış hızı standart kalıba oranla ilk uygulamada yaklaşık %1 1 ikinci uygulamada yaklaşık %4 artmıştır. SOLID WORKS Bilgisayar Destekli Tasarım programında standart ve maksimum akış hızına sahipkalıpların resimleri çizilmiş, ANSYS programına aktarılarak gerilim analizleri yapılmış ve farklı kalıp kalınlıkları da incelenerek kalıplar optimize edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATION OF EFFECTS OF FORM OF CHANNEL ENTRANCE TO FLOW VELOCITY IN THE DESIGN OF ALUMINIUM EXTRUSION DIE WITH SIMULATON PROGRAMS Güven SEYFf Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Machine Education Supervisor : Prof.Dr.Ahmet AKDEMİR 2005, 67 Pages With advancement of the technology, aluminium becomes one of the widespread and widely used materials. The most widely used method in Aluminium production is extrusion method. To increase both effectiveness and efficiency in aluminium extrusion, extrusion velocity should be developed. In this study, two samples of dies that are used in industry and experimental study are chosen and by making more regular flow, it is intended to increase extrusion velocity. With this aim, different radius are assigned to die entrance in GAMBIT program drawing, flow velocity was measured in FLUENT program, by finding entrance radius that have maximum flow effects of these radius on flow velocity. Flow velocity that have different die entrance radius is increased %1 1 in first application and %4 in second application with respect to standart die SOLID WORKS Computer Aided Design program was used for drawing the picture of dies that have standart and maximum flow velocity, by transferring ANSYSprogram strain analysis was done and also by investigation different die thickness dies were optimised.