Hormon replasman tedavisinin spontan ve cerrahi menopoz olgularında kan fibrinojen düzeylerine etkisi
Hormone replacement therapy of spontaneus and surgey menopause with blood fibrinogen level effect
  1. Tez No: 167725
  2. Yazar: NİHAN EGE
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ERDAL KURTOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Menopoz, HRT (Hormon Replasman Tedavisi), Fibrinojen. ıı, Menopause, hormone replacement therapy (HRT), fibrinogen. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ HORMON REPLASMAN TEDAVİSİNİN SPONTAN VE CERRAHİ MENOPOZ OLGULARINDA KAN FİBRİNOJEN DÜZEYLERİNE ETKİSİ Nihan EGE Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Erdal KURTOĞLU 2005, 39 Sayfa Jüri: Doç. Dr. Erdal KURTOĞLU Prof. Dr. Yusuf DURAK Prof. Dr. Ali ATEŞ Bu araştırma, 2004 yılı içinde menopoza girmiş ve tedavi amacıyla Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Menopoz Polikliniğine başvurmuş toplam 45 hasta üzerinde yapılmıştır. Gelen hastalar arasından kriterlere uygun 30 spontan ve 15 cerrahi menopoz hastası seçilmiş ve her iki gruba da Hormon Replasman Tedavisi uygulanmıştır. Sonuçlar hem grup içinde hem de gruplar arasında karşılaştırılmıştır. I. Grupta HRT öncesi fibrinojen seviyeleri ortalama 370±99 iken tedavi sonrasında bu değer ortalama 295±77 olarak bulunmuştur. II. Grupta ise HRT öncesi fibrinojen düzeyleri 355±120 iken tedavi sonrasında bu değer ortalama 271±47 olarak bulunmuştur. Hormon replasman tedavisinden sonra iki grubun da fibrinojen seviyelerinde düşme meydan gelmiştir. HRT sonrası fibrinojen seviyelerinde meydana gelendeğişikliklerin hesaplanmasında bilgisayarda istatistiksel analiz programı olan SPSS programından yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis HORMONE REPLACEMENT THERAPY OF SPONTANEUS AND SURGERY MENOPAUSE WITH BLOOD FIBRINOGEN LEVEL EFFECT Nihan EGE Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Assist Prof. Erdal KURTO?LU 2005, 39 Page Jury: Assist Prof. Erdal KURTO?LU Prof. Dr. Yusuf DURAK Prof. Dr. Ali ATEŞ This investigation was made at menopause polyclinic of Meram Medical Faculty Hospital in 2004 with 45 patients who had menopause symptoms. We chose 30 spontaneus and 15 surgery menopause patients who had investigation criteria and we applied Hormone Replacement Therapy to every two groups. Results were compared in groups and between groups. For group I fibrinogen levels before the treatment was found 370±99 overagelly. After the therapy these results was found 295±77 overagelly. For group II fibrinogen levels before the treatment was found 355±120 overagelly. After the therapy these results was found 271 ±47 overagelly. mAfter Hormone Replacement Therapy fibrinogen levels are decrease to every two groups. SPSS programe which is a computer istatistical analyse programe was used to calculate the difference of fibrinogen levels which is occured after the treatment. The istatistical analyse test Wilcoxon and Mann- Whitney U tests were used to find the meaning degree of the difference of fibrinogen levels.