Elektro erozyonla işlemede (EDM) kullanılan küresel takım elektrotların ölçülmesi için yeni bir metot geliştirilmesi
Development of a new method for measurement of spherical tool electrodes in electric discharge machining (EDM)
  1. Tez No: 167726
  2. Yazar: ÖNDER MAVİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SELÇUK HALKACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: EDM, Downhill simplex method, Minimum zone method, Spherecity. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ ELEKTRO EROZYONLA İŞLEMEDE (EDM) KULLANILAN KÜRESEL TAKIM ELEKTROTLARIN ÖLÇÜLMESİ İÇİN YENİ BİR METOT GELİŞTİRİLMESİ Önder MAVİ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği A.B.D. Danışman : Doç.Dr. H. Selçuk HALKACI 2005, 90 Sayfa Jüri :Prof.Dr.Abdülkadir ERDEN Jüri : Prof.Dr. Faruk ÜNSAÇAR Bu çalışmada elektro erozyonla işlemede (EDM) kullanılan küresel takım elektrotların ölçülmesi için yeni bir metot geliştirilmiştir. Takım elektrotların, işlemeden önce ve sonra profil projektörü ile 10, 20, 50 kat büyütülerek, birkaç ekvatoral plandaki projeksiyonları dijital fotoğraf makinesi ile çekilir. Adobe Photoshop 7 programının görüntü işleme yöntemleri ile profiller zeminden ayırt edilir. 2B olarak elde edilen veriler VBasic 6.0 programlama dilinde geliştirilen bir bilgisayar programı kullanılarak 3B koordinat bilgilerine dönüştürülür. Küresellik hatası ve yarıçap, lineer olmayan optimizasyon tekniklerinden biri olan Downhill simplex metodunu kullanan minimum bölge metodu ile hesaplanmıştır. Geliştirilen metotla elde edilen veriler, endüstride kullanılan bir optik ölçme cihazından elde edilen verilerle kıyaslanmıştır. Anahtar Kelimeler : EDM, Downhill simplex metot, Minimum bölge metodu, küresellik hatası. m
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS THESIS DEVELOPMENT OF A NEW METHOD FOR MEASUREMENT OF SPHERICAL TOOL ELECTRODES IN ELECTRIC DISCHARGE MACHINING (EDM) Önder MAVİ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of MECHANICAL Engineering Supervisor: Assoc. Prof.Dr. H. Selçuk HALKACI 2005, 90 Pages Jury : Prof.Dr. Abdülkadir ERDEN Jury : Prof.Dr. Faruk ÜNSAÇAR In this study, a new method is developed for measuring spherical tool electrodes in Electric Discharge Machine (EDM). Tool electrodes are magnified 10, 20, 50 times in a profile projector. Picture of any equatorial plane projection of electrodes are captured by using digital camera before and after machining in EDM process. Then, the profiles are extracted from their background using image processing methods in Adobe Photoshop 7 software. The data obtained in 2D are converted in to 3D by means of a computer program developed with Vbasicö.O programming language Using the obtained data, Spherecity error and radius are calculated by means of Minimum zone method in which the Downhill simplex method, one of the nonlinear optimization techniques, is applied. The data calculated from the developed method are compared with the data obtained from an industrial optical measurement device.