Finite element simulation of viscous, incompressible laminar flow over two-dimensional bodies
- Tez No: 16774
- Danışmanlar: PROF.DR. M. HALUK AKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: İki boyutlu cisimler, Sonlu elemanlar metodu, Navier-Stokes eşitliği, Sikiştirilmaz akis, Two-dimensional bodies, Finite element method, Navier -Stokes Equation, Incompressible flow
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZ ÎKÎ BOYUTLU Cî SİMLER ETRAF ANDAKİ AKIŞMAYAN, SAKIŞMAZ VE KATMANLI AKIŞIN SONLU ELEMANLARLA MODELLENMESÎ MOHAMED, Mohamud Abdi rahman Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Anabilim Dal i Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Haluk Aksel Kasim 1991, 98 Sayfa İki boyutlu cisimler etraf anda akişmayan, si kasmaz ve katmanli akis, zaman bağla Navier-Stokes eşitkileri kullanılarak model 1 enmi şti r. Eşitkiler akis fanksionu ve burgaç formüle edilerek sonlu elemanlar yöntemiyle çözülmüştür. Uzay ve zaman boyuntudaki ayriştima sirasiyle üç düğün noktali üçgen elemanları ve si çr ayan kurbağa yöntemiyle gerçekleşmiştir. Başlaqngiç şar ti olarak Reynolds şayi sinin si fir olduğu çok yavaş akis al i nip Reynolds şayi sinin 10 ila 20 olduğu akişlar çözülmüştür. Daha yüksek Reynolds sayilarindaki çözül er ise bir önceki çözüm başlangiç şarti olarak kullanılarak elde edilmişti. Formül asyon ve çözüm geçerliliği klasik iki boyutlu geriye bakan basamak kanal problemi kullanılarak kontrol edilmiştir. Buna ilavaten, çeşitli iki boyutlu cisimleri etrf andaki akişlar çözülmüştür. Sonuçlar, akis fanksiyon eğrileri, hiz profiller ve yakinsaklik geçmişi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTARCT FINITE ELEMENT SIMULATION OF VISCOUS, INCOMPRESSIBLE, LAMINAR FLOW OVER TWO-DIMENSIONAL BODIES. MOHAMED, Mohamud Abdi rahman. M.S. in mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. M. Haluk Ak sel November 1 991, 98 pages The viscous, incompressible, laminar flow over two-di mensi onal bodies is simulated by using the Navier -Stokes equations. The equations are formulated in terms of stream function and vorticity and solved by the finite element method. The spatial and temporal discretization are achieved by the three-noded triangular elements and the leap frog time integration scheme, respectively. Creeping flow corresponding to a Reynolds number of zero is used as an initial condition for low Reynolds numbers of 10 and 20, with high Reynolds number solutions obtained by incrementing the value of Reynolds number and using the solution at a lower value as the starting point. The classical two-dimensional backward-facing step channel problem is solved to validate the formulation and solution procedure adopted. Subsequently, flows over several two-dimensional bodies are solved. Results are presented in terms of stream function contours, velocity profiles and convergence hi stor i es.