An Experimental investigation on off-design performance of centrifugal pumps by spectral analysis techniques
- Tez No: 16773
- Danışmanlar: PROF.DR. O. CAHİT ERALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Santrifüj Pompalar, Düşük Debili ve Emme Basınçlı Operasyon, Kavitasyon (Boşlum), Resirkülasyon (Geri Dönüşlü Akış), İzgesel Çözümleme (Spektral Analiz), Centrifugal Pumps, Off -Design Performance, Cavitation, Recirculation, Spectral Analysis
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
öz SANTRİFÜJ POMPALARIN DÜŞÜK DEBİ PERFORMANSLARI ÜZERİNE İZGESEL ÇÖZÜMLEME TEKNİKLERİ İLE DENEYSEL BİR ÇALIŞMA ORUÇ, Selçuk Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. O.Cahit ERALP Kasım 1991. 150 Sayfa Çift emişli santrifüj pompaların düşük debi ve emme basınçlarındaki performansı üzerinde deneysel bir çalışma yapılmıştır. Deneyler birbirinden bağımsız debi ve emme basınçlarını kapsayacak şekilde planlanmıştır. Veriler sayısallaştırılmış ve izgesel çözümleme yöntemleri ile incelenmiştir. Kavitasyon başlangıcı ve yaygınlığı ile pompa girişinden verilen havanın kavitasyon üzerindeki etkisini araştırmak için basınç güç izgesi ve RMS değerleri incelenmiştir. Resirkülasyonu incelemek için ise eşevresellik fonksiyonu kullanılmıştır. Yapılan çalışmanın sonucunda izgesel çözümleme tekniklerinin kavitasyon ve resirkülasyonun başlangıç ve yaygınlığının araştırılmasında kullanılabileceği ve girişte verilen havanın pompanın sadece girişinde olumlu bir etkisi olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN EXPERIMENTAL INVESTIGATION ON OFF-DESIGN PERFORMANCE OF CENTRIFUGAL PUMPS BY SPECTRAL ANALYSIS TECHNIQUES ORUÇ, Selçuk M.S. in Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. O.Cahit ERALP November 1991, 150 pages An experimental investigation is performed to study the off design performance of a double suction centrifugal pump. Attention is focused on cavitation and recirculation. Experiments are organized to cover off-design flowrates and reduced suction pressures independently. The data is digitized and processed by spectral analysis techniques. The power spectra and the RMS values of the pressure signals are investigated to reveal the inception and extent of cavitation as well as the effect of air that is entrained from the suction side of the pump. The coherence function of the two suction pressures is utilized to investigate suction recirculation. As a result of the study carried out, it is possible to conclude that spectral analysis techniques are useful tools in the detection of the inception and extent of cavitation and recirculation and that entrained air has some cushioning effect at only mthe suction side of the pump during cavitation.