Sulu ve kuru şartlarda ekmeklik buğdayda, farklı tohumluk sınıflarının verim ve kalite üzerine etkisinin belirlenmesi
Determination of effects of different seed classes on yield and quality of breat wheat in irrigated and dry conditions
- Tez No: 167749
- Danışmanlar: PROF.DR. BAYRAM SADE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ekmeklik buğday, kuru şartlar, sulu şartlar, tohumluk sınıflan, verim, verim öğeleri, kalite, Bread wheat, dry conditions, irrigated conditions, seed dasses, yield and yield components, quality
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ SULU VE KURU ŞARTLARDA, EKMEKLİK BUĞDAYDA, FARKLI TOHUMLUK SINIFLARININ VERİM VE KALİTE ÜZERİNE ETKİSİNİN BELİRLENMESİ Hayati BOĞA Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dah Danışman: Prof. Dr. Bayram SADE 2005, Sayfa: 100 Jüri: Prof. Dr. Bayram SADE Prof. Dr. Ali TOPAL Doç. Dr. Süleyman SOYLU Sulu ve kura şartlarda ekmeklik buğdayda, farklı tohumluk sınıflarının verim ve kalite üzerine etkisinin belirlenmesi amacıyla yürütülen bu çalışma, iki ayrı deneme şeklinde, tesadüf blokları deneme deseninde 4 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Araştırmada sulu şartlarda Bezostaja-1, kuru şartlarda Dağdaş-94 ekmeklik buğday çeşitlerinin orijinal, anaç, sertifikalı, kontrollü sınıftaki tohumlukları ile piyasa ve çiftçi tohumlan parsellere şansa bağlı olarak dağıtılmıştır.Her iki denemede de tane verimi yönüyle kullanılan tohumluk sınıflan arasındaki farklılıklar önemli bulunmuştur. Sertifikalı tohumluklar ve kontrollü tohumluk tane verimi yönüyle aynı istatistiksel grupta yer alırken, piyasa ve çiftçi tohumu kullanımında tane verimi önemli ölçüde düşmüştür. Vasıfsız tohumluk kullanımı ile sertifikalı tohumluğa göre ortalama verim kaybı, %8.2 - 29.0 arasında olmuştur. Vasıfsız tohumluk kullanımı ile sertifikalı tohumluğa göre bitki çıkışı % 12-29 arasında düşmüş, bu da m2' de % 15-27 daha az başak oluşumuna neden olmuştur. Vasıfsız tohumluk kullanımında, sertifikalı tohumluk kullanımına göre, verim düşüşünde en büyük payı m2' de başak sayısındaki düşüş almakla beraber, başakta tane sayısı ve ağırlığındaki düşüşlerde etken olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Thesis Master of Science DETERMINATION OF EFFECTS OF DIFFERENT SEED CLASSES ON YIELD AND QUALITY OF BREAD WHEAT IN IRRIGATED AND DRY CONDITIONS Hayati BO?A Selçuk University Graduate Scool Of Natural And Applied Scienses Department Of Field Crops Super Visor: Prof. Dr. Bayram SADE 2005, Page: 100 Jüri: Prof. Dr. Bayram SADE Prof. Dr. Ali TOPAL Assoc. Prof. Dr. Süleyman SOYLU This study was conducted to determine the effects of different seed classes on yield and quality of bread wheat in irrigated and dry conditions. Two experiments were set up in completely randomized block design with 4 replicates. Bread wheat cultivars Bezostaja-land Dağdaş-94 were included in irrigated and dry conditions, respectively. Seed classes were original, foundation, certified, controlled, non-certified and farmer's seed. Seed yield was found significant for seed classes in both experiments. Certified and controlled seeds were placed in the same group. Seed yield was reduced down from farmer's own seeds and non-certified seeds. Yield reduction was between 8.2 and 29.0 % in non- certified or farmer's own seed compared to certified seeds. Germination rate was dropped between 12-29 % in farmer's own seed and non-certified seeds. Lower germination rates caused less ear formation ( 15-27%) compared to the certified seeds. Although the highest reduction occurred in ear number, grain number and weight per ear was also reduced down.