Harita ve kadastro projelerinde yönetim ve maliyet analizi
Planning of map-cadastre projects and cost analyzing
  1. Tez No: 167748
  2. Yazar: MEHMET ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÖMER HALİS TOMBAKLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Proje planlaması, süre ve maliyet hesabı, Gannt diyagramları, CPM yöntemi, PERT yöntemi, kadastro. 111
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Harita-Kadastro Projelerinde Planlama ve Maliyet analizi Mehmet ÖZDEMIR Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeodezi ve Fotogrametri Anabilim Dali Danisman: Prof. Ömer H.TOMBAKLAR 2005, 119 sayfa Jüri: Prof. Ömer H.TOMBAKLAR Yrd.Doç.Dr. Ayhan CEYLAN Yrd.Doç.Dr. Tayfun ÇAY Teknoloji büyük bir hizla ilerlemektedir. Teknolojiyi yakalamak için projelerin artik kaliteli, ucuz ve hizli yapilmasi gerekmektedir. Yüzyilimizda geliştirilen ve yöneylem arastirmasi teknikleri olarak bilinen planlama ve uygulamalar sayesinde isler daha hizli, daha ucuz ve daha kaliteli olarak tamamlanabilmektedir. Proje planlaması sayesinde yatirimcilar daha karli, yöneticilerdaha etkili, çalışanlar daha verimli olabilmektedir. Emek sermaye ve tabiat unsurları daha ekonomik kullanılabilmektedir. Kadastro; arazi ve mülklerin yeryüzü üzerindeki konumlarım, alanlarını, değerlerini, üzerlerindeki her türlü hak ve yükümlülükleri tespit ederek plana bağlama işi olarak tanımlanmaktadır. Fakat bugün kadastrodan beklenenler çok daha fazladır. Bugün kadastro, her türlü yatırım için ihtiyaç olan ve kurulacak olan coğrafi bilgi sistemlerine altlık teşkil edebilecek harita ve buna bağlı bilgileri üreten bir yapıda olmalıdır. Harita projeleri içindeki en büyük projelerden biri kadastrodur. Büyük bir proje olan kadastronun proje planlama teknikleri ile planlanması gerekmektedir. Proje planlaması yapılmakla, bir kamu yatırımı olan çalışmada, sınırlı kaynakların en verimli şekilde nasıl kullanılacağı, kimlerin hangi görevle yükümlü oldukları, sorumlulukları, kontrol imkanları da ortaya konulmuş olur. Ayrıca kamu yatırımı olmasından kaynaklı olan hantallık ta ortadan kalkacaktır. Daha önce proje planlama teknikleri ile yapılan harita projelerinde, proje sürelerinin % 20 oranında, maliyetlerinin % 30 oramnda azaldığı görülmüştür. Bu yaklaşımla bir kadastro yapım çalışması proje planlama teknikleri ile planlanmıştır. Çalışma alanı 1000 hektarlık bir alanı kapsamaktadır. Yapılan iş daha önceden birçok kez yapıldığı için faaliyet sürelerinin tahmininde herhangi bir zorluk yoktur. Bu sebepten planlama tekniği olarak CPM yöntemi kullanılmıştır. Planlama ayrıca Microsoft Project proje yönetim programı yardımıyla da yapılmıştır. Program, planlama yanında işin ilerleyişini de takip ederek zaman ve maliyet raporları ile daha ayrıntılı değerler sunmaktadır. 1000 hektarlık bir alanda yapılan kadastro çalışması 160 günde bitirilmiştir. Proje planlama tekniği kullanılarak 94 gün erken bitirilmiş ve maliyetin 8,709,92 YTL azalacağı ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER Thesis Planning of Map-Cadastre Projects and Cost Analyzing Mehmet ÖZDEMIR Selçuk Universty Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geodesy and Photogrammetry Supervisor: Prof. Ömer H. TOMBAKLAR 2005, 119 page Jury: Prof. Ömer H.TOMBAKLAR Asist. Prof.Dr. Ayhan CEYLAN Asist. Prof. Dr. Tayfun ÇAY Techonology has been developing very fast. To catch it, the projects have to be made in high quality, fast and cheap. With the help of planning and applications that have been developped in our century and known as a used in operational research techniqes, the Works can be completed faster, cheaper, and in higher quality. Thanks to Project planning that, the investors are more profabitle, managers IVare more effective and the workers are more productive. It is possible to use labor, capital and nature more economicial. Cadastre is defined as a work of settling a plan in the result of determining of the lands and real properties place area, value on the Earth and all the rights and liabilities they have. But now the expectations from the cadastre are very much. Today, cadastre should be in a structure which produces information depends on on the map that İs a base for geographical information system a need for all kinds of investments. Cadastre is one of the biggest Project in map projects. Cadastre that is a big Project should be planned with planning thecnique. While planning the projects, it is also possible to put forth that how to use the limited sources most profitably, who is obliged in which duty, and their responsibilities, and checking chances. And also bulkiness because of public investments will be removed. The map projects which are made with Project planning techniques before, it was seen that the periods of projects decreased by % 20, costs of projects decreased by % 30. In this approach, a work of cadastre making is planned with project planning. Working area comprises 1000 hectar area. Since the work has been done before, there is no difficulty in quessing the activity times. So CPM thecnique is used as a planning thecnique.Cadastre in 1000 hectar area has been completed in 160 days. It has been completed 94 days earlier and it has been shown that prime cost will be reduced 8,709,92 YTL. Key Words : Project planning, duration and cost calculation, Gannt charts, CPM method, PERT method, cadastre. VI