Bilgisayar destekli asenkron motor tasarımı ve sonlu elemanlar yöntemiyle analizi
Computer-aided induction motor design and analysis with finite element method
- Tez No: 167763
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ABDULLAH ÜRKMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: asenkron motor, motor tasannu, sonlu elemanlar yöntemi, bilgisayarla programlama, induction motor, motor design, finite element method, computer programming. IV
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BİLGİSAYAR DESTEKLİ ASENKRON MOTOR TASARIMI VE SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİYLE ANALİZİ Oktay AKMAN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Abdullah ÜRKMEZ 2005, 66 sayfa Jüri: Doç. Dr. Saadetdin HERDEM Yrd. Doç. Dr. Abdullah ÜRKMEZ Yrd. Doç. Dr. Ramazan AKKAYA Bu çalışmada uygulamada en çok kullanılan, normal sincap kafesli asenkron motorlar ile özel kullanım alanları olan dış rotorlu asenkron motorların tasarımını yapmak üzere bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Hazırlanan bu programla, tasarlanacak olan asenkron motordan istenilen çalışma parametreleri girilerek, kısa sürede asenkron motorun tasarımı yapılmakta ve motorun karakteristik çalışma eğrileri çıkartılabilmektedir. Gerçekleştirilen tasarımın manyetik devre değerlerinin uygunluğu, motorun manyetik devre analizlerini, sonlu elemanlar yöntemini kullanarak çözüm yapan ANSYS paket programı ile gösterilmiştir. Sonlu elemanlar yöntemiyle yapılan analizin sonuçlarına göreprogramın tasarım parametreleri motorun karakteristiklerini iyileştirici yönde değiştirilebilmektedir. Hazırlanan tasarım programı ile çeşitli güçlerde asenkron motorlar tasarlanmış olup, örnek olarak 3kW ve 45kW güçlerinde iki adet sincap kafesli asenkron motorun tasarımı tezde verilmiştir. Elde edilen tasarım sonuçlan, uygulamada seri olarak üretimi yapılan, aynı tip ve güçteki asenkron motor değerleriyle karşılaştırılmış ve gerçekleştirilen tasarım sonuçlan ile örtüştüğü görülmüştür
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis COMPUTER-AIDED INDUCTION MOTOR DESIGN AND ANALYSIS WITH FINITE ELEMENT METHOD Oktay AKMAN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electrical-Electronics Engineering Supervisor : Asst. Prof. Dr. Abdullah ÜRKMEZ 2005, 66 Pages Jury : Assoc. Prof. Dr. Saadetdin HERDEM Asst. Prof. Dr. Abdullah ÜRKMEZ Asst. Prof. Dr. Ramazan AKKAYA In this work, a computer program has been developed for the design of external rotor induction motors which have special usage areas and normal squirrel cage rotor induction motors. With this program, the induction motor design has been implemented in a short time through using desired motor parameters. Also characteristic running graphics of the designed motor can be obtained with the developed program. The suitability of magnetic circuit values of the design has been shown with implementing the magnetic field analysis by ANSYS which is a packet program that obtain a solution by using two dimensional finite element method. According to the finite element solution results, motor design-parameters can be mchanged to improve the motor characteristics. Induction motors which have various powers have been designed by using the program. For instance 3kW and 45k W, two squirrel cage induction motors' designs have been presented in this thesis. Obtained design results have been compared with same type induction motors in mass production. According to this comparison, it has been observed that the design results were same as the results of that motors.