TKİ Ilgın linyit açık ocağında zayıf, tabakalı, kil içerikli ve anisotropik kaya kütle karakteristiğinin belirlenmesi ve şev duraylılık analizleri
Determination of weak, stratified, clay-bearing and anisotropic rock mass characterization in TKI-Ilgın lignite open pit mine and slope stability analysis
  1. Tez No: 167772
  2. Yazar: ALPER PEKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KEMAL GÖKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: şev duraylılığı, gerilim çatlağı, arazi ölçümleri, kaya mekaniği
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TKİ ILGIN LİNYİT AÇIK OCAĞFNDA ZAYIF, TABAKALI, KİL İÇERİKLİ VE ANİSOTROPİK KAYA KÜTLE KARAKTERİSTİĞİNİN BELİRLENMESİ VE ŞEV DURA YLILIK ANALİZLERİ Alper PEKTAŞ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Danışmanı : Yrd. Doç. Dr İhsan ÖZKAN 2005, 198 Sayfa Jüri : Prof. Dr. M.Kemal GÖKAY Yrd. Doç. Dr. Murat ÜNAL Yrd. Doç. Dr. İhsan ÖZKAN Tasarım mühendislerinin amacı optimum şev açısı ile en az dekapaj miktarım yakalamaktır. Açık ocak maden planlama parametrelerinden birisi olan şev açısı, kaya kütle karakteristiğini belirlemek için kullanılan kaya mekaniği yaklaşımlarına dayanır. Maden ocaklarındaki şev hareketlerinin belirteçleri ise arazide oluşan çatlaklar ve madencilik faaliyetlerine ve iklim etkilerine bağlı olarak bunların genişleyerek büyümesi olmaktadır. Açık ocaklarda meydana gelen bu kütle kaymaları ciddi boyutta can ve mal kayıplarına neden olmakla birlikte çoğu zaman made mühendisleri gereksiz bir şekilde yeniden kazı -nakliye çalışmaları yapmak zorunda kalmaktadır. Açık maden ocaklarında karşılaşılan kayma hareketleri bu Yüksek Lisans tez çalışmasında irdelenmiştir. Çalışma sahası olan TKİ -Ilgın Linyit İşletmesinde tespit edilen gerilim çatlağı üzerinde 41 adet ölçüm istasyonu kurulmuştur. Bu çalışmada iki farklı arazi ölçüm yöntemi kullanılmıştır. Bu ölçüm yönteminden birincisi olan hassas çelik metre yöntemi ile istasyonlardan 16 ay boyunca ölçüm alınırken ikinci ölçüm metodu olan topoğrafik yöntem ile 3 ay boyunca ölçümler yapılmıştır. Arazi çalışmalarının yanı sıra, ISRM(1981) önerilerine uygun olarak 7 adet kaya mekaniği deneyi için Selçuk Üniversitesi - Maden Mühendisliği Bölüm Laboratuarında, 465 adet numune hazırlanmış ve takibinde ise deneyler yapılmıştır. Daha sonra belirlenen kaya kütle indeksi-GSI değerleri yardımıyla kaya kütlesine ait11 kohezyon ve içsel sürtünme açıları belirlenmiştir. Takibinde ise grafiksel ve diyagram yöntemleri ile şev duraylılık analizleri gerçekleştirilmiş ve araziden elde edilen şev ölçüm sonuçlarıyla karşılaştırılarak yorumlar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT MS Thesis DETERMINATION OF WEAK, STRATIFIED, CLAY - BEARING AND ANISOTROPIC ROCK MASS CHARACTERIZATION IN TKİ -ILGIN LIGNITE OPEN PIT MINE AND SLOPE STABILITY ANALYSIS Alper PEKTAŞ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Danışma : Yrd. Doç. Dr. İhsan ÖZKAN 2005, 198 Sayfa Jury : Prof. Dr. M. Kemal GÖKAY Yrd. Doç. Dr.Murat ÜNAL Yrd. Doç. Dr. İhsan ÖZKAN Aim of mine design engineers find the lest quantity of overburden with optimum slope angle in open pit mines. The slope angle which is one of the open pit mine planning parameters is based on rock mechanic concepts using to determine rock mass characterization. The best sign of slope movement in mines are tension cracks and also the other expands by mining operations and climatic effects over the time. The mass landslide which occurs in open pit mines seriously lead to lost of mine equipment and miner's life. In addition, mine engineers working in field with this problem haveto reexcavete, reload and also retrasport in landslide mine region. In this master thesis, type of landslides which is encountered open pit mines were investigated. Forty - one field measurement stations were installed on tesion crack which was proved in TKİ - Ilgın Lignite Mine Pit. In this study, two field measurement methods which is called as sensitivity steel meters and topografical were applicated on forty - one stations. The first measurement system, sensitivitiy steel meters, were observed along 16 monhts and the second measurement system, topografical, were also follewed along 3 monhts. Besides field studies, according to ISRM (1 98 1 ) suggesteds, for seven rock mechanic tests, 465 rock samples were prapared in Selçuk Unİversitiy -Mining Engineering Department, and so rock mechanics tests were carried out in the deparment laboratory. Then, rock massIV cohesion and internal friction agle values were determined by rock mass index - GSI and, in following, slope stability analysis were carried out by using graficial and diagram methods. Finally, the field measurements and slope stability analysis results were comparied and their interprations were made. Key words : slope stabitiliy, tension crak, field measurement, rock mechanic.