Konya bölgesinde kullanılan yem ve bileşenlerindeki pestisit kalıntılarının kromatografi tekniği ile araştırılması
The investigation of pesticides residue in animal feed and it's components used in Konya region by chromatographic
- Tez No: 167771
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SADETTİN ÜNSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Yem, organik klorlu pestisit, Konya ıı, Animal feeds, organochlorine pesticides, Konya iv
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KONYA BÖLGESİNDE KULLANILAN YEM ve BİLEŞENLERİNDEKİ PESTİSİT KALINTILARININ KROMATOGRAFİ TEKNİĞİ İLE ARAŞTIRILMASI Emrah TORLAK Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Sadettin UNSAL 2005,41 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Abdurrahman AKTÜMSEK Doç. Dr. Hüseyin KARA Yrd. Doç. Dr. Sadettin UNSAL Bu çalışmada, Avrupa Birliği direktiflerine göre, yemlerde istenmeyen maddelerden olan organik klorlu pestisit kalıntılarının, Konya Bölgesinde kullanılan sığır besi, sığır süt ve tavuk yemlerinden oluşan toplam 100 adet yem örneğinde varlığı araştırılmıştır. Araştırılan pestisitlerden endosülfan dışındakilerin kullanımı, kalıcılıkları nedeniyle ülkemiz dahil bir çok ülkede yıllar önce yasaklanmıştır. Genel olarak yemlerde en çok kirletici durumundaki pestisitler, HCH izomerleri olarak tespit edilmiştir. HCH izomerlerini sırasıyla; heptaklor türevleri, DDT türevleri, endosülfan izomerleri, aldrin-dieldrin ve endrin takip etmektedir.Yem örneklerinin 26 tanesinde, pestisit kalıntı miktarları Avrupa Birliği maksimum kalıntı limitlerinin üzerinde tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis THE INVESTIGATION OF PESTICIDES RESIDUE IN ANIMAL FEED AND IT' S COMPONENTS USED IN KONYA REGION BY CHROMATOGRAPHIC TECHNIQUE Emrah TORLAK Selçuk University Graduate School of Natural arid Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Assist. Prof. Dr. Sadettin UNSAL 2005, 41 Page Jury: Prof. Dr. Abdurrahman AKTÜMSEK Assoc. Prof. Dr. Hüseyin KARA Assist. Prof. Dr. Sadettin UNSAL In this study, the excistense of organochlorine pesticide residues that are undesirable substance in animal feed were investigeted according to the European Comminity Directives. Totally 100 different samples were obtained from cattle nutrient feeds, cattle milk feeds and poultry feeds in Konya Region. mUsage of these pesticides investigated, except endosiilfans is restricted in Turkey and other countries since many years. Generally, the pesticides which the mostly contaminated in the feeds are determined as HCH isomers. The other isomers were heptachlor, DDT complex, endosulfan isomers, aldrin-dieldrin and endrin. In these investigated feed samples, pesticide residues of 26 samples were determined higher than European Comminity maximum residual limits.