TKİ-Ilgın Linyit Ocağı ÇG-2 panosunun elektriksel direnç ölçümüyle rezerv değerlendirilmesi
Reserve evaluation of TKI-Ilgin Lignite Mine by electrical resistivity measurements
- Tez No: 276305
- Danışmanlar: PROF. DR. M. KEMAL GÖKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Elektrik yerdirenci ölçümü, yapay uçlaşma
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Jeofizik yöntemleri ile yer kabuğunun sığ derinliklerinde bulunan ekonomik bünyelerin bulunması, yeraltı yapılarının geometrik biçimlerinin saptanmasını ve jeolojik süreksizliklerinin araştırılıp bulunması amaçlanır. Son zamanlarda oldukça önemli ilerlemeler yaşanan sığ yüzey jeofiziğinde elektrik yöntemlerle yapılan başarılı maden arama ve diğer uygulamaların sayısı artmaktadır. Kolay uygulanabilirliği, hızlı ve ekonomik olması bakımından elektriksel yer direnci ölçüm yöntemleri oldukça fazla tercih edilen jeofizik yöntemlerindendir.Elektriksel yer direnci ölçüm yöntemleri olan; doğru akım özdirenç ölçümleri, yapay uçlaşma ve doğal potansiyel ölçüm yöntemleri farklı mühendislik alanlarında ihtiyaç duyulan bilgilerin bir kısmının sağlanması için çözümler üretmektedirler.Doğru akım özdirenç yöntemi; yeraltı suyu aramaları, yeraltındaki tabaka kalınlıklarının ve konumlarının belirlenmesinde; mühendislik yapıları için yer seçimi ve bu yapı temellerinin iyileştirilmesinde; su girişinin ve girişiminin belirlenmesinde, yüzeye yakın ve zayıf ayrışma bölgelerinin belirlenmesi gibi çalışmalarda sıkça kullanılmaktadır.Kömür yataklarının aranmasında daha çok özdirenç, yapay uçlaşma, doğal potansiyel ölçüm ve sismik yöntemler kullanılmaktadır.Bu araştırma çalışmasında TKİ Ilgın Linyit Ocağı'nda kömür tabakalarının kalınlıklarının rezerv sınırına doğru değişimi araştırılmıştır. Sahada daha önce yapılan sondajlar da dikkate alınarak rezerv sınırlarının tespiti çalışmaları yapılmıştır. Bu araştırmanın sağlayacağı pratik kazanımların madencilik alanında kullanım seviyesi konusunda yorum yapılabilmesi için işlemin maden sahalarında uygulamaları araştırılmıştır. Elektriksel direnç ölçümlerinin madencilik çalışmalarına katkısı bu araştırmadan elde edilen bilgilerle değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The number of successful applications in electrical methods, which are related to near surface geophysics are increasing in recent years. Electrical methods are often prefered in geophysical methods because of their easy applicability, speed and cheapness.Electrical methods like Direct Current Resistivity (DCR), Induced Polarization (IP) and Self Potential (SP) produce suitable solutions for different problems of engineering geophysics.In this study, it is controlled limit of coal reserve by using electrical resistance method of TKI Ilgın coal mine. At the same time, it is searched compotility with drillings.KEYWORDS: Electrical earth resistance measurement, induced polarization, self potential.