Theoretical and experimental inuestigation of noise in microwave oscillators
- Tez No: 16781
- Danışmanlar: PROF.DR. NİLGÜN GÜNALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: osilatör, evre gürültüsü, genlik gürültüsü, negatif direnç, yansıma katsayısı, aktif eleman eğrisi, rezonatör eğrisi, oscillator, phase noise, amplitude noise, negative resistance, reflection coefficient, device locus, resonator locus. Science
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZET MİKRODALGA OSİLATÖRLERtNDE TEORİK VE DENEYSEL GÜRÜLTÜ ANALİZİ KIRLILAR, Ahmet Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr». Nil gün GÜN ALP Kasım 1991, 140 Sayfa Bu çalışmada, mikrodalga osilatörleri için verilen çeşitli gürültü eşitlikleri incelenmiş ve tek kapılı negatif direnç yaklaşımlı osliatörlerdeki gürültü performansı detaylı olarak analiz edilmiştir. Mikrodalga osilatörlerindeki performans incelemesi için yansıma katsayılarını kullanan bir teknik sunulmuştur. Bu teknik ile aktif eleman yansıma katsayısının tersinin genliğe bağlı eğrisi ile rezonatör yansıma katsayısının frekansa göre eğrisi Smith Abağı üzerinde, çalışma noktasında kesiştirilmiş ve değişik kesişim açıları elde edilerek, bu şartlarda osilatör gürültüsü deneysel olarak incelenmiştir. Varaktörlerin osilatör gürültü performansına etkisi de deneysel olarak gözlenmiştir. Deney sonuçlarının teorik ifadeler ile uyumlu olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THEORETICAL AND EXPERIMENTAL INVESTIGATION OF NOISE IN MICROWAVE OSCILLATORS KIRLILAR, Ahmet M.S. in Electrical and Electronics Eng. Super vi sor : Assoc. Pr of. Dr. Ni 1 gün GÜNALP November 1 991, 1 40 Pages In this study, various noise expressions related to microwave oscillators are investigated. The noise performance of a one port negative resistance oscillator is analyzed in detail. A technique, based on the reflection coefficient approach for the analysis is presented. With this technique, the active device inverse reflection coefficient locus as a function of amplitude is intersected with the resonator locus versus frequency on Smith Chart at the operating point. With different intersection angles, the noise performance of the oscillator is measured. The effect of var actor on noise performance is also observed. The results are found to be in agreement with theoretical predictions.