Termotropik sıvı kristallerde nematik-izotropik sıvı ve izotropik sıvı-nematik faz geçiş özelliklerinin incelenmesi
Investigations of phase transition properties of nematic-isotropic liquid and isotropic liquid-nematic in thermotropic liquid crystals
  1. Tez No: 167835
  2. Yazar: ÖMER POLAT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ARİF NESRULLAZADE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Faz Geçişleri, Sıvı Kristaller, Nematik, MBBA, BBBA, Tekstürler, Phase Transition, Nematic, Liquid Crystals, MBBA, BBBA, Textures Page number: 54 Adviser : Prof. Dr. Arif NESRULLAZADE
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
IV TERMOTROPİK SIVI KRİSTALLERDE NEMATİK-İZOTROPİK SIVI ve İZOTROPİK SIVI-NEMATÎK FAZ GEÇİŞ ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ (Yüksek Lisans Tezi) Ömer POLAT MUĞLA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2005 ÖZET Bu çalışmada, termotropik sıvı kristallerde meydana gelen nematik mezofazm sergilediği tekstürler ile sıvı kristalik tabaka kalınlığı arasındaki ilişki incelendi. Nematikler için spesifik olan ve spesifik olmayan tekstürlerin morfolojik ve optiksel özellikleri üzerinde çalışıldı. Çalışmada incelenen sıvı kristalik materyallerin spesifik olan ve spesifik olmayan tekstürleri verilmektedir. Ayrıca bu çalışmada, termotoropik sıvı kristallerde sıvı kristalik tabaka kalınlığının, nematik mezofaz ile izotropik sıvı arasındaki doğru ve ters faz geçişlerin termotropik ve termodinamik özellikleri üzerine etkisi ve ayrıca bu faz geçişlerin heterofaz alanlarının sıcaklık genişlikleri üzerine etkisi çalışıldı. Morfolojik özelliklerin değişimi, faz geçiş sıcaklıklarının kayması ve heterofaz alanlarının çizgisel ve sıcaklık genişliklerinin değişimi gözlendi.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATIONS OF PHASE TRANSITION PROPERTIES OF NEMATIC-ISOTROPIC LIQUID AND ISOTROPIC LIQUID-NEMATIC IN THERMOTROPIC LIQUID CRYSTALS (M. Sc. Thesis) Ömer POLAT MU?LA UNIVERSITY INSTITUTE of SCIENCE PHYSICS 2005 ABSTRACT In the present work connection between thicknesses of liquid crystalline layer and textures, which were displayed by nematic mesophase, has been investigated for thermotropic liquid crystals. Optical and morphological peculiarities of spesific and non-spesific textures of nematics have been studied. The spesific and non-spesific textures of liquid crystalline materials under investigation are presented. Also in this study, effect of thickness of the liquid crystalline layer on the thermotropic and thermodynamic properties of straight and reverse phase transition between nematic mesophase and isotropic liquid and also this effect on the temperature width of the heterophase regions of these transitions in thermotrophic liquid crystals have been studied. The changes of morphologic properties, the shift of the phase transition temperatures and change of the linear and temperature widths of the heterophase regions have been observed.