Koplanar iletim hatlarının yapay sinir ağı ile analizi
Analysis of coplanar transmission lines by neural network
  1. Tez No: 167882
  2. Yazar: BAHADIR ŞAHİN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BEKİR SAMİ TEZEKİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: koplanar dalga kılavuzu, ACPW, konform dönüşüm, yapay sinir ağları, geri yayılım algoritması IV, Coplanar waveguides, ACPW, Conformal mapping, Neural network, Backpropagation algorithm VI
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET KOPLANAR İLETİM HATLARININ YAPAY SİNİR AĞI İLE ANALİZİ ŞAHİN, Bahadır Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik- Elektronik Anabiiim Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. Bekir Sami TEZEKİCİ Ekim 2005, 61 sayfa Bu tezde, asimetrik koplanar dalga kılavuzlarının (ACPW) yapay sinir ağı ile analizi yapılarak, konform dönüşüm metodu kullanılarak bulunan sayısal değerler, yapay sinir ağı kullanılarak bulunan çıkış değerleri ile karşılaştırıldı. Birinci bölümde; mikrodalga devrelerin tarihi gelişimi hakkında geniş bir biçimde bilgiler sunulmuştur. Bölümün ikinci kısmında ise; çok katlı koplanar hatlar hakkında detaylı bir şekilde literatür taraması yapılmıştır. İkinci bölümde; yapay sinir ağları tanıtılmıştır. Yapay sinir ağlarının tarihsel gelişimi ve üstünlükleri anlatılarak, uygulama alanları örnek verilmiştir. Bölümün ikinci kısmında ise; kullandığımız geri yayılım algoritması (Backpropagation) detaylı olarak anlatılmıştır. Bunun yanı sıra öğrenme metodları hakkında bilgiler verilmiştir. ıııÜçüncü bölümde; planar biçimli çok katlı koplanar hatları tanıtılmakta ve quasi- TEM yaklaşımı kullanılarak konform dönüşümleri gerçekleştirilmektedir. Bölümün ikinci kısmında kuplajiı hatların tanımı yapılmış ve iki planar kuplajlı yapının quasi- TEM yaklaşımı kullanılarak konform dönüşümleri gerçekleştirilmiştir. Dördüncü bölümde; yapılan uygulama çalışması anlatılmıştır. Yapay sinir ağı kullanılarak analiz gerçekleştirilmektedir. Koplanar iletim hatlarının yapay sinir ağı analiz sonuçları verilmiştir. Beşinci bölümde; uygulama çalışması sonuçları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY ANALYSIS OF COPLANAR TRANSMISSION LINES BY NEURAL NETWORK ŞAHIN, Bahadır Nigde University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electrical-Electronics Engineering Supervisor : Yrd. Doç. Dr. Bekir Sami TEZEKİCİ October 2005, 61 pages In this thesis, asymmetric coplanar waveguides are analysed by using ANNs and its contribution is discussed. In the first chapter, the information about the background of microwave circuits are given. In the second part of this chapter, detailed literature surveying about muitilayered coplanar lines are presented. In second chapter, the definition of ANNs is presented. The information about the historical development, superiority and application area of neural networks are given. In the second part of this chapter, backpropagation algorithm used in our application is formulated and presumed in detail. Additionally, we have also presented some other learning methods. The third chapter introduces the planar-shaped muitilayered coplanar lines and explains the conformal mapping methods. Firstly, the conformal mapping ofsymmetrical coplanar waveguides and eopianar strips which form the basis of multilayered structured are presented. Here, different configurations of multilayered eopianar lines are also analysed. In chapter fourth; the results are given in this chapter. The proposed application is presented. The analysis done in this application is based in backpropagation ANNs. In chapter five; the results obtained by using BP-ANN are discussed.