Metal matriksli kompozit malzemelerde parçacık dağılımının deneysel incelenmesi
Experimental investigation of partical distribution in metal matrix composite
  1. Tez No: 167906
  2. Yazar: ALİ RIZA AKTAŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KEMAL ALDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Metal Matriks Kompozit, Vorteks Metodu, Parçacık Zr2Ü3 u, Metal Matrix Composite, Vorteks Method, Particle Zr203 m
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET METAL MATRİKSLİ KOMPOZİT MALZEMELERDE PARÇACIK DAĞILIMININ DENEYSEL İNCELENMESİ AKTAŞ, AH Rıza Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. Kemal ALDAŞ Mayıs 2005, 76 sayfa Metal matriks kompozit malzemelerin yüksek elastik modül, mukavemet, aşınma dayanımı ve yüksek sıcaklık gibi üstün fiziksel ve mekanik özelliklerinden dolayı son yıllarda üretimleri ve kullanımları yaygınlaşmıştır. Bu çalışmada matriks metali olarak Kalay- Kurşun ve takviye malzemesi olarak da partikül Zr2Û3 kullamlmıştır. Kompozit malzemenin üretilmesi için, önce özgün bir yaklaşımla üretim sistemi tasarlanmıştır. Tasarımda 350 dev/dak'lık mikser, ucunda 45 rnm'lik karıştırıcı pervanenin bağlı olduğu 300mm uzunluğundaki mile aktarılmaktadır. Aktarılan dönel hareketle, iç çapı lOOmm, yüksekliği 150mm olan ve elektrik direnci ile ergitme sağlanan ergitme potasındaki matriks metali karıştırılır. Belli bir karışma süresinden sonra alaşım argon gaz basmcı ile kalıba basılmıştır. Ergitme ve karıştırma nötr atmosfer olan argon gazı ortamında gerçekleştirilmiştir. Üretilen kompozit malzemelerin mikroyapı incelemesi, optik metalografi ile yapılarak, takviye malzemesi olan ZT2O3 parçacıklarının homojen dağılıp dağılmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY EXPERIMENTAL INVESTIGATION OF PARTICAL DISTRIBUTION IN METAL MATRIX COMPOSITE AKTAŞ, Ali Rıza Niğde University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Machine Engineering Supervisor : Yrd. Doç. Dr. Kemal ALDAŞ May 2005, 76 pages Metal matrix composite materials have some good characteristic properties like high elastic limit, strengh, wear resistance and high temperature properties. Because of these dominant mechanical properties, their usage and manufacturing are getting popular. Initially for preparing the composite material an original approach have been desined. In the design, 350 cycle/min and mixer transfer the rotationnal motion to the shaft of 300mm length. Which has propeller mixes the melted matriks metal with Zr203 particles in the melting crucible which has 100mm inner diameter and 150mm height. After a certain time of mixing the melt was taken with the argon pressure into a mold. During melting argon gas was used as a nutria atmosphere.