Uçuş dinamiği ve uçak kontrolü
Flight dynamics and control of a an aircraft
  1. Tez No: 167905
  2. Yazar: OĞUZHAN ÖRER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MENDERES KALKAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Uçuş dinamiği, uçuş kontrolü, kararlılık, uçak tasarımı
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZET UÇUŞ DİNAMİĞİ VE UÇAK KONTROLÜ ÖRER, Oğuzhan Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Menderes KALKAT Eylül 2005, 99 sayfa Bu çalışmada ağırlıklı olarak, uçakların hareket denklemlerinde yer alan kararlılık ve kontrol parametrelerinin hesaplanması amacıyla geliştirilen algoritma ve yöntemler incelenmiş ve çeşitli bakımlardan karşılaştırılmaları yapılmıştır. Çalışmanın ilk bölümü olan Giriş bölümünü takiben, 2. bölümde uçak hareket denklemleri belirlendi. 3. bölümde kontrol sistemleri incelendi, 4. bölümde denklemlerde yer alan kararlılık parametrelerinin tahmin edilmesine ya da doğrudan hesaplanmasına ilişkin yöntemler sunulmuştur. Çalışmanın 5. ve son bölümünde ise, bahsedilen genel yöntemler karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FLIGHT DYNAMICS AND CONTROL OF AN AIRCRAFT ORER, Oguzhan Nigde University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Menderes KALKAT September 2005, 99 pages In this study, algorithms and methods which are derived to calculate the stability and control parameters of motion equations of an aircraft are investigated. In addition, their comparisons are made. In the second part of the study, motion equations of an aircraft are derived, in Chapter 3 control systems are investigated, in Chapter 4 the methods related with direct calculation and estimation of stability parameters in the equations are given, in Chapter 5 different methods which have been given in previous chapters are compared. Keywords : Flight dynamics, Flight control, Stability, Aircraft design.