Baraj yeri sismik risk analizleri ve bilgisayar programlama
Seicmic risk analysis for dam sites and computer programming
- Tez No: 168077
- Danışmanlar: PROF.DR. HASAN TOSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Baraj, Deprem, Potansiyel Risk Oranı, Sismik Risk Analizi, Tehlike Oranı, Dam, Earthquake, Potential Risk Ratio, Seismic Risk Analysis, Hazard Ratio
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
VI ÖZET Bilişim teknolojisi, hızlı ve hassas hesaplama gerektiren her alanda kullanılabilmekte ve yapılan çalışmaların daha güvenilir olmasını sağlamaktadır. Canlı yaşamın güvenliğini ilgilendiren ve olası hataların en düşük seviyede olması gereken alanlarda bilgisayar teknolojisinin önemi daha iyi anlaşılmaktadır. Bununla beraber geoteknik mühendisliğinde kaydedilen hızlı gelişmeler, barajların tasarımı ve olası problemlerin çözümü yönünden büyük kolaylıklar sağlamıştır. Bu gelişmelere bağlı olarak benimsenen analitik esaslar ve rasyonel teknikler mühendisi çok daha güçlü kılmakta ve rasyonel çözümlerin oluşumuna neden olmaktadır. Ayrıca göçmeye ve hasara maruz kalmış baraj örneklerinden çıkartılan dersler, günümüzde benimsenen tasarım ve inşaat yöntemleri açısından önemli aşamalar sağlamaktadır. Barajların deprem güvenliğinin değerlendirilmesinde tutarlı sismik parametrelerin kullanılması gerekmektedir. Yaklaşık sismik değerlendirmeler, detaylı analizlerin yerine kullanılmamalı ve aktüel verilere dayalı çözümler üretilmelidir. Özellikle büyük depolama kapasitesine sahip yüksek barajlarda, detaylı deprem güvenliği analizlerinin yapılması gerekmektedir. Bu çalışmada, baraj sismik ve potansiyel risk analizlerinin esasları özetlenmiş, bu analizlerin yapılması amacıyla geliştirilmiş bir bilgisayar programı tanıtılarak kullanımı anlatılmıştır. Doğu Akdeniz Havzasında yer alan dört ayrı baraj için aktüel verilere bağlı analizler bu program ile gerçekleştirilmiştir. Her bir baraj için kritik zonlardaki tasarım ve işletme esaslı depremler tanımlanmış ve bu depremlerin yarattığı en büyük yer ivmesi değeri hesaplanmıştır. Baraj tipine bağlı kalmaksızın tehlike oranlan belirlenmiş ve potansiyel risk oranlan bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
VII SUMMARY Information technology based on computer engineering can be used for areas in which rapid and sensitive analysis is needed. Its importance can be regarded for the security of project about live life. Further more new developments in Geotechnical Engineering enhanced the solution of problems tackled in design of dams. The new techniques used, enable the engineers use more precise and rational approaches to the problems. As well, damaged dams subjected to settlement give clues for enhancing the techniques and the parameters used. In evaluation of earthquake safety of dams, precisely determined seismic parameters are crucial. Roughly estimated seismic parameters can only be used for preliminary design but not for the final design analysis of dams. Earthquake vulnerability of high dams and dams with high reservoir capacity need special attention. In this study, a computer program was developed and the seismic vulnerability and risk assessment of four dams in East Mediterranean basin is evaluated. For each of the dams considered, operating level earthquakes and design earthquakes are defined and the maximum ground acceleration is determined. Dam vulnerability is assessed without considering the dam type. Throughout the study, the highest values of maximum ground acceleration is obtained for Berdan and Kayraktepe dams. All dams are found to have low seismic risk level under an earthquake. All of dams are found to have high potential risk, when considered the characteristics of dams.