Sakarya havzasındaki barajların sismik tehlike ve potansiyel risk analizleri
Seismic hazard and potential risk analyses of dams in sakarya basins
  1. Tez No: 184102
  2. Yazar: SELÇUK MUTLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN TOSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Earthquake, Earthfill Dam, Seismic Risk Analyses, Potantial Risk Ratio
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZETBarajların planlanmasında topografya, iklim, hidroloji ve hidrolik esaslar, zeminingeoteknik özellikleri gibi farklı faktörler ile ekonomik, hukuki ve estetik faktörler dikkatealınır. Bu yapılar, ülkemizin kalkınmasında tarım ve enerji sektörünün geliştirilmesindebüyük yarar sağlar. Ancak geniş bir alanı kaplayan rezervuara sahip olmaları ve burezervuarların mansaptaki canlı yaşam için tehlike arz etmeleri, toprak, orman ve tarihideğerlerin kaybolmasına neden olması gibi olumsuz etkilere de sahiptirlerBaraj yapılarının uzun süreli stabilitelerinin sağlanması için temel zemininin geotekniközellikleri uygun olmalı ve baraj ihdas edilen alan sismik stabiliteye sahip bulunmalıdır.Ülkemizde sismik aktivitesi yüksek alanlarda barajların yapılma zorunluluğu olduğu dikkatealınırsa, rasyonel tasarımı gerçekleştirebilmek için detaylı geoteknik araştırmalara ihtiyaçvardır ve zemin yapı davranışını dikkate alan analizler yapılmalıdır.Geliştirilmiş toplam riskanalizleri ile farklı esaslarda dikkate alan analizler yapılmalıdır. Bu amaçla sunulmuş toplamrisk analizleri ile farklı esaslarda dikkate alınan sismik tehlike analizleri geliştirilmiştir.Bu çalışmada, baraj yeri sismik tehlike analizi ile potansiyel risk analizlerinin esaslarıözetlenerek, Sakarya Havzası'nda yer alan 10 ayrı baraj için güncel verilere dayalı olarakanalizler gerçekleştirilmiştir. Her bir baraj için kritik zonda ki en büyük tasarım depremi veişletme esaslı deprem tanımlanmıştır. Bu çalışma sonucunda, havza içinde inşa edilen barajlariçin IV ve V no lu kaynak zonlarının kritik değerlerde olduğugörülmüştür değerlendirme için en büyük tasarım depreminin alınması uygun olacaktırAnahtar Kelimeler : Deprem, Dolgu baraj, Sismik risk analizi, Potansiyel risk oranı
Özet (Çeviri)
SUMMARYWhen the dams are planned, topography, climate, hydrology and hydraulic bases anddifferent factors as geotechnical qualifications, foundation soil, beside them economic, legal,and esthetics factors are taken into considerations.These constructions supply benefit fordevelopment of country and sector of agriculture and energy. However these have rezervoirthat cover a wide area and they have negative effects such as danger for alives at downstreamand may cause of losing worth of forest and historical values.To maintain stability of dams for long time, geotecnical qualifications of faundation soilmust be appropriate and the area which is thought suitable for dams must have seismicstability.A detailed geotechnical investigation is needed to realize rationel design. If it is takenattention that necessity of construction of dams on area which has a seismic activity andproblem area. And must be done analysis abaut behaviour of foundation soil So must bedone total risk analysis and other analysis which rest upon different bases. Then seismicanalysis and total risk analysis are developed.In this study, the seismic vulnearabity and risk assement of ten dams in Sakarya Basinis evaluated. For each dams considered operating level earth quakes and design earthquakesare defined. Result of this study , for dams which are consructed in Sakarya Basin, number of4 and 5 sources zones are seemed to have critical values and it will be appropriate to takeconsider big desin earth quakes for evaluation .