Biyolojik aktiflik gösteren ditiyookzamit ve tiyoasetik asitin düşük sıcaklıkta matriks izolasyonu, IR spektroskopisi ve fotokimyasının deneysel ve teorik incelenmesi
Low temperature studies on matrix isolation IR spectroscopy and photochemistry of biologically active dithiookzamide and thioacetic acid at experimental and theoretical
- Tez No: 168078
- Danışmanlar: PROF.DR. CEMİL ÖĞRETİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Ditiyookzamit, tiyoasetik asit, matriks izolasyon, İR spektroskopisi, DFT
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
ÖZET Ditiyookzamit molekülü ilk kez matriks izolasyonu yöntemi ile sentezlenmiş ve tautomerik formların gaz fazı İR titreşim spektralan araştırılmıştır. Tiyoasetik asit molekülünün değişik çözücüler ve farklı sıcaklıklardaki (8,3 K isopropanol ve 8,4 K metanol) argon matriks izolasyonu ilk kez yapılarak İR titreşim spektroskopisi ve UV fotolizi incelenmiştir. Titreşim özelliklerinin daha detaylı bir spektroskopik karakterizasyonu ve gaz fazındaki konformasyonel dengenin kesin bir tanımını elde etmek için çalışılan moleküllerin matriks izolasyon yöntemi ile sentezlenerek bu bileşiklerin fotokimyasal reaktifliği, uygun enerji (İR, titreşim temel elektronik halin fotokimyası, UV-görünür) radyasyonu kullanılarak matrikslerin ışınlanması incelenmiştir. Ayrıca, matriks deneylerinin gelecekteki olası gelişmesi ve göz önüne alınarak daha yüksek sıcaklıktaki sıvı hali araştırılmıştır. Çalışılan moleküllerin, deneysel olarak elde edilen İR titreşim spektrumları ile ab initio DFT (Density Functional Theory) yöntemiyle hesaplanan teorik veriler karşılaştırılmıştır ve iyi bir korelasyon gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
11 SUMMARY The low temperature gas phase IR vibrational spectra of matrix isolated dithiooxarnide and it's obtained tautomeric forms were investigated to confirm the structures. The IR vibrational spectra and UV-photolysis of the argon matrix isolated thioacaetic acid at different temperatures and in different solvents (8,3 K isopropanol and 8,4 K methanol) were investigated for the first time. To get more detailed spectroscopic characterization of their vibrational properties, the photochemical reactivity of those isolated compounds have been also investigated by in-situ irradiation of the matrices using the suitable energy (IR, for vibrational ground electronic stae photochemistry; UV-visible). Furthermore taking into account the possible future development in matrix experiments the liquid state of the studied molecules were also investigated. The experimental results IR vibrational spectra of studied molecules were tried to be confirmed theoretically by ab initio DFT (Density Functional Theory) calculations. An acceptable correlation between experimental and theoretical values was observed. Keywords; Dithiooxarnide, thioacetic acid, matrix isolation, IR spectroscopy, DFT