Tezgah-işgücü kapasitelerinin planlamasına yönelik kural tabanlı bir uzman sistem
A rule based expert system for planning machine-man power capacity
- Tez No: 168076
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUZAFFER KAPANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kural tabanlı uzman sistem Kapasite Planlama CLIPS, Rule-based expert system Capacity planning CLIPS
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZET Askeri lojistik sistemler, esasen silah sistemlerinin gereksinimlerinin karşılanmasından sorumludurlar. Askeri harekat yeteneklerinin düzeyi ve sürekliliğinin sağlanması, ancak başarılı bir askeri lojistik sistemle olanaklıdır. Bu çalışmada, askeri lojistik sistemin içinde yer alan bir fabrikada, tezgah ve işgücü kapasite planlaması ele alınmıştır. Mevcut durumda üçer aylık üretim istek ve kestirimlerinden hareketle oluşturulan tezgah ve işgücü kapasitelerinin planlanması, hem silah sistemleri hakkında, hem de mevcut fabrikanın üretim kabiliyetleri hakkında uzmanlık bilgisine sahip (expert) bir kadro tararından gerçekleştirilmektedir. Üst yönetim beklentilerinin daha hızlı değerlendirmeye alınması, işlerin yapılış biçimi ile ilgili yönetmelik ve yönergelerde ortaya çıkan değişiklerin planlara ve planlamaya olan etkisinin etkin analizi, yanı sıra fabrika içi kaynak kullanım ilkelerinin göz önünde tutulması, uzmanlık kalitesine de bağlıdır. Uzmanlık bilgilerinin tutarlı, güvenli, etkin ve esnek olarak kullanılabilmesi, kullanımda sürekliliğin sağlanması, ancak bir uzman sistem ile olanaklıdır. Bu çalışmada, söz konusu fabrikadaki tezgah ve işgücü kapasitelerinin planlanmasını, silah sistemlerinin özellik ve önceliğini de gözönüne alacak şekilde tasarlanmış bir kural tabanlı uzman sistem tarafından gerçekleştirilmesi ele alınmıştır. Burada belirtildiği kapsamda, uzmanlık kalite ve sürekliliğini destekleyecek şekilde bir kural tabanlı uzman sistem tasarlanmış, CLIPS uzman sistem geliştirme ortamında geliştirilmiş, ve problemler üzerinde test edilmiştir. Çalışmada, askeri gizlilik gerekçesiyle (military privacy policy), hipotetik problemler üzerinde gerçekleştirilmiş olan analiz ve sonuçlar sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Military logistic systems are essentially responsible for meeting weapon systems requirements. Sustaining military operational capability levels and their continuity can only be maintained by a successful military logistic system. In this study, planning of machine and manpower capacities of a factory, which takes part in the military logistic system, has been studied. At present, machine and manpower planning, established thru quarterly production requests and estimates, is carried out by expert personnel having knowledge on weapon systems and the factory production capability. To respond to the top management's requests rapidly, to make effective analysis in order to see effects of changes occurred due to regulations and policies which are used while performing jobs, on plans and planning, and also to take the factory's self sources utilization principles into account are all related to the quality of expertise. Consistent, safe, effective and flexible uses of expert knowledge and its sustenance in practice can only be realized by an expert system. This study examines the implementation of machine and manpower capacity planning performed by a rule based expert system, designed to consider features and priorities of the weapon systems, at the aforementioned factory. Within the scope determined hereby, a rule based system has been designed to support expertise quality and continuity, improved in CLIPS expert system development framework, and tested on the problems. Due to the military privacy policies, those analyses and results only related to hypothetic problems have been submitted in this study.