Geotechnical properties of the fly ashes produced in two thermal plants in Turkey
- Tez No: 1681
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIZ WASTİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fly ash, pozzolanic property, earthfill, engineering properties. -iv
- Yıl: 1987
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET TÜRKİYE'DEKİ İKİ TERMİK SANTRALDA ÜRETİLEN UÇUCU KÜLLERİN JEOTEKNİK ÖZELLİKLERİ UYSAL, Fatih Yüksek Lisans Tezi, înş. Müh. Bölümü Tez Yöneticileri: Doç. Dr. Yıldız WASTl Y. Doç. Dr. Mustafa TOKYAY Eylül 1987, 55 sahife Türkiye'de artmakta olan enerji talebi, çok sayıda kömür yakan enerji santralının yapılmasını gerektirmiştir. Ancak bu gelişme beraberinde, uçucu kül veya pulverize yakıt külü olarak adlandırılan çok miktardaki artıkların emniyetle depolanması veya en iyi şekilde değerlendirilmesi sorununu da birlikte getirmiştir. Bu çalışma, sıkıştırılmış uçucu küllerin, gelenek sel dolgu malzemesi olarak kullanılabilirliği için mühen dislik özelliklerinin incelenmesini içermektedir. Bu amaçla, Soma ve Çatalagzı Termik Santrallarmdan alınan, farklı orijinlere ve dolayısıyla farklı özelliklere sahip olan uçucu küller üzerinde çalışılmıştır. İncelenen mühen dislik özellikleri, sıkıştırma, dayanım özellikleri, sıkışa- bilirlik ve kireç stabilizasyonunun etkisini kapsamaktadır. -v-Sonuçta, uçucu küllerin jeoteknik özelliklerinin diğer toprak dolgu malzemelerinkine kayaslanabileceği bulun muştur. Pozolanik bir malzeme olan Soma uçucu külünün daya nımı bir haftada yaklaşık üç katına çıkarken Çatalağzı uçucu külü kireç katıldığında bu davranımı göstermektedir. Anahtar Kelimeler : Uçucu kül, pozolanik özelik, toprak dolgu, jaühendislik özellikleri. -vı-
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GEOTECHNICAL PROPERTIES OF THE FLY ASHES PRODUCED IN TWO THERMAL PLANTS IN TURKEY UYSAL, Fatih ' M.S. in Civil Eng. Supervisors: Assoc. Prof.Dr. Yxldiz WASTl Assist. Prof ?Dr. Mustafa TOKYAY September 1987, 55 pages The increasing demand for energy has resulted in the construction of many coal-fired power plants in Turkey. However, this development brought with it the problem of safe disposal or beneficial utilization of large quantities of waste product termed“fly ash”or pulverized fuel ash. The present study is mainly concerned with the engineering properties of compacted fly ash as a replacement for conventional earthfill material. For this purpose, fly ashes taken from Soma and Çatalağzı Thermal Power Plants with different origins and -consequently different properties have been investigated. The engineering properties studied include compaction, strength characteristics, compressibility behaviour and response to lime stabilization. It has been found that the geotechnical properties of fly ash are comparable to those of earthfill materials. -XXX-Soma fly ash is a pozzolanic material developing about three fold strength increase within a week whereas Çatalağzı fly ash exhibits this behaviour when lime is added.