Karıncalarda model tanıma
Pattern recognition in ants
- Tez No: 168127
- Danışmanlar: PROF.DR. YILMAZ ÇAMLITEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: görme, model tanıma, Formica pratensis, görsel açı, vision, pattern recognition, Formica pratensis, visual angle. II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Karıncaların şekil/model tanıma ve ayırt etme yeteneklerini araştırmak için Formica pratensis türüne ait işçiler, kontrollü laboratuar ortamında ikili ve tekli eğitim prosedürü olmak üzere iki farklı metot kullanılarak Y borudan oluşan bir düzenekte eğitilmişlerdir. Bu amaçla, 5 farklı yuvada birbirine özdeş deney setleri kurulmuştur. Şekil tanıma ve ayırt etmenin araştırıldığı ilk üç yuvada karıncalara hem ikili hem de tekli eğitim prosedürü uygulanırken, model tanıma ve ayırt etmenin araştırıldığı 4. ve 5. yuvalarda ise sadece tekli eğitim prosedürü uygulanmıştır. Tekli eğitimde, seçim kutularından sadece bir tanesine şekil, bu kutunun bağlı olduğu besin kutusuna da sulandırılmış bal konulurken diğer seçim ve besin kutuları boş bırakılmıştır. îkili eğitim prosedüründe ise her iki seçim kutusuna da şekil/model konulmuş ancak bunlardan sadece pozitif (+) olarak ele alman şekil/modelle ilişkilendirilen besin kutusuna besin konulmuştur. Deneylerde kullanılan tüm şekil ve modeller 15°'lik bir görsel açı oluşturacak şekilde ayarlanmışlardır. Eğitim periyodundan sonra her bir düzenekte karıncalar o düzeneğe özgü şekil/model çiftlerini tanıma ve ayırt etme performanslarının ve ayırt etmede kullanılabilecek mekanizmaların (görüntü eşleştirmesi ve özellik çıkarımı mekanizmaları) belirlenmesi için, şekil ve modellerden gelen görsel bilgi dışmda kullanabilecekleri diğer olası tüm ipuçlarının baskılanmış olduğu koşullarda, test edilmiş ve eğitimde“+”olarak kullanılan şekil ya da modellere karşı anlamlı bir tercihlerinin olmadığı belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre karıncaların buradaki deney koşullarında ne görüntü eşleştirmesi mekanizmasını ne de özellik çıkarımı mekanizmasını kullandıkları sonucuna varılmıştır. Diğer bir deyişle karıncalar kullanılan şekil ve modellerden ayıranda kullanabilecekleri bir parametre çıkaramamışlardır. Görsel açının böceklerin görsel yeteneklerinin arttırılması üzerinde etkili olduğu göz önüne alındığında, çeşitli görsel açılarda çok sayıda seri deneylerin ilerideki çalışmalarda yapılarak kesin bir sonuca varılacağı düşünülmektedir, kullanılan görsel açının ayırandaki performansı arttıracak kadar yeterli olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In order to investigate the shape/pattern recognition and discrimination abilities of ants, workers of the ant Formica pratensis were trained in a Y maze experimental set-up applying either absolute or differantial conditioning procedures under controlled laboratory conditions. For this purpose, five identical set-ups were used in five different nests. While both absolute and differential conditioning procedures were applied in the first three nests, in which shape recognition and discrimination abilities of the ants were tested, for the rest two nests, in which pattern recognition and discrimination abilities were tested, only the former one was applied. In absolute conditioning, only one of the choice boxes contained a shape and the feeding box related to this shape contained diluted honey as a food reward for the ants.The other choice and feeding boxes were left empty. In differential conditioning procedure, however, both of the choice boxes contained a shape/pattern but food reward was only placed in the feeding box related to the positive shape/pattern. All the shapes and patterns used in the experiments were adjusted to provide a visual acuity of 15°. After framing period, the ants were tested in all set-ups to evalute their shape/pattern recognition and discrimination performances and to determine the possible mechanisms (retinotopic template matching and feature extraction mechanisms) used for these tasks and no statistically significant preference for any of the shape/patterns used as“+”in trainings was found, in situations in which the ants could only use the visual information they could obtain from the test shapes and patterns. Regarding the results, we concluded that workers of Formica pratensis used neither of the retinotopic image matching and feature extraction mechanisms in our present experimental conditions. In other words, the ants couldn't extract any parameter from the shapes and patterns to use in recognition and discrimination. When the fact that visual angles play a role in enhancement of insects' visual abilities is considered, it is believed that a definite conclusion will be able to be made after a number of further similar studies with varying visual angles.