Tarımdan sanayi sektörüne geçiş örneği; Tekirdağ ili Çorlu ilçesi örneği
Transition from agriculture to industry sector; case Çorlu county of Tekirdağ city
  1. Tez No: 168131
  2. Yazar: ADNAN AYDIN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET KUBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tarım, sanayi, Çorlu, çevre sorunları, sürdürülebilir kalkınma, Agriculture, industry, Çorlu, environmental problems, sustainable development
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TARIMDAN SANAYİ SEKTÖRÜNE GEÇİŞ ÖRNEĞİ; TEKİRDAĞ İLİ ÇORLU İLÇESİ ÖRNEĞİ Adnan AYDIN Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tanıtı Ekonomisi Aııabilinı Dalı Danışman:Yrd.Doç.Dr.Ahmet KUBAŞ 2005, Sayfa:51 Jüri:Yrd.Doç.Dr.EIman BAHAR Yrd.Doç.Dr.Okan GAYTANCIOĞLU Yrd.Doc.Dr.Ahmet KUBAŞ Tekirdağ ili Çorlu ilçesi Türkiye'nin önemli tarım ve sanayi bölgelerinden birisi olup buğday ve ayçiçeği üretimi açısından Türkiye toplam üretiminin önemli bir bölümünü üretmektedir. İlçe sahip olduğu tarım potansiyeli yanında son 20 yılda çok önemli sanayi bölgelerinden birisi haline gelmiştir. Sanayi işletmelerini tekstil ve hazır giyim, deri, gıda sanayi, kimya ve diğer sanayi kuruluşlarından oluşmaktadır. İlçede tarımdan sanayi sektörüne geçişte çeşitli sorunlar ortaya çıkmıştır. Bu sorunların başında çevre sorunlarında yaşanan artış gelmektedir. Çevre sorunları; yerüstü su kirliliği, katı atıklar ve hava kirliliği gelmektedir. Bunun yanında plansız kentleşme gibi hızlı sanayileşmenin getirdiği çeşitli sorunlar ortaya çıkmıştır. Bu sorunların çözümü için temel yaklaşım kirleten ve kullanan öder ilkesinden yola çıkılmalı ve ilçede sürdürülebilir bir doğal kaynak kullanımı sağlanmalıdır. İlçede sürdürülebilir bir sanayileşme için ortak arıtma tesisleri kurulmalı ve bu tesislerin uzmanlar tarafından çalıştırılması sağlanmalıdır. Öte yandan sanayi işletmelerinin özel maliyetler yanında sosyal maliyetlere katlanmaları için yasa ve yönetmelikler tam olarak uygulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY MScThcsis TRANSITION FROM AGRICULTURE TO INDUSTRY SECTOR;. CASE ÇORLU COUNTY OF TEKİRDA? CITY Adnan AYDIN Trakya University Graduate School of Natural and Applied Sciences Agricultural Economics Adviser: Yrd.Doç.Dr.Ahmet KUBAŞ 2005, Page:51 Jury:Assistant Professor Dr.Elman BAHAR Assistant Professor Dr.Okan GAYTANCIO?LU Assistant Professor Dr..Ahmet KUBAŞ City Tekirdağ District Çorlu is Turkey's important agricultural and industrial region which produces a significant portion of Wheat and Sunflower production of Turkey. Besides having agricultural potential, Çorlu became the most important industrial sites of the country for last 20 years. Industrial firms produce textile, ready-made clothes, leather, food, chemicals and other. Many problems occurred while the transition from agriculture to industry. Increase in the environmental pollution is the most important problem. Environmental problems are surface water pollution, rigid churns and air pollution. In addition to this various problems are occurred like unplanned urbanizations by rapid industrialization. Primary approach for solving these problems is to start with the principle“polluters pays”and sustainable resource usage must be forced. For sustainable industrialization in the district, common refineries must be established and these refineries must be managed by the experts. In the other hand, industrial firms must stand for the social costs, in addition to the special costs.