Türk gıda sektöründe HACCP ve ISO kullanımı üzerine bir araştırma
A study about usage of HACCP and ISO in Turkish food sector
  1. Tez No: 168133
  2. Yazar: ARDA DİRİBAŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FİGEN DAĞLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ISO, HACCP, kalite sistemleri, HACCP, ISO, quality systems
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TÜRK GIDA SEKTÖRÜNDE HACCP VE ISO KULLANIMI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA T.ARDADİRİBAS YÜKSEK LİSANS TEZİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Tekirdağ-2005 ÖZET Araştırmada Türk Gıda sektörümle HACCP ve ISO kullanımı incelenmiş, sektörümüzün bu kalite sistemlerini uygulamasındaki ana amaç saptanmaya çalışılmış, bu kalite sistemlerinin uygulanmasında kalite konusunda hedeflenen başarıya ne derecede ulaşıldığı saptanmaya çalışılmıştır. Araştırmada, Türk gıda sektörünü temsilen bazı büyük gıda firmalarından toplam 69 firmanın Internet üzerinden yayımlanan ankete katılımını sağlanarak, ankette yer alan sorulara verdikleri cevaplar veri olarak kullanılarak araştırma yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda ülkemizde gıda firmalarımızın bu kalite sistemlerinin uygulanmasında hedefledikleri başarılara ulaştıkları ve kalite konusunda önemli ölçüde yol katederek AB ile rekabette başarılı olacakları ancak bu uygulamalar sırasında yönetimin desteğinin yetersiz kaldığı ortaya çıkmıştır. Yönetimlerin uygulama kararı aldıktan sonrada diğer kademelerde çalışanlara desteklerini göstermesi gerekmektedir. Ayrıca çalışanlar kaliteye önem vermelerine rağmen bir değişim yaşanacağı için çalışanların kalite sistemlerine direnç göstermektedir. Çalışanlara uygun eğitim verilerek konu hakkındaki bilgileri arttırılmalıdır. Yıl:2005 Tez Sayfa Sayısı:66
Özet (Çeviri)
II TRAKYA UNIVERSITY SCIENCE INSTITUTE A STUDY ABOUT USAGE OF HACCP AN» ISO IN TURKISH FOOD SECTOR T.ARDADİRİBAS MASTERTHESIS FOOD ENGINEERING ELEMENTARY BRANCH Tckirdağ-2005 SUMMARY In this research, it is tried to determine main aim of implementation of HACCP and ISO quality systems that are used by Turkish food sector and in this research it is tried to determine if the object of implementation, which is targeted by food firms, is successftiHy reached. Totally 69 food company are participated to the inquiry which is published at internet. Answers of questions that given by these companies to inquiry are used as data at this research. At the end at this research it seems that Turkish food companies reached the object about implementation of HACCP and ISO 9000 that they were targeted and firms give importance to quality issues enough. Also it seems that they will rival with EU with their quality if Turkey will be a part of EU but support of management is not enough for implementing quality system. Management should show its support about implementation to employees. Also employees show a resistance to implementation of quality systems and this can be solved by giving training about quality systems to employees. Ye»rs:2005 Page numben66