Değişik dönemlerde alınan asma aşı kalemlerinde gözlerin uyanması ve kallus oluşumu üzerine soğukta muhafazanın etkileri
The effects of cold storage of grafting materials which had been taken in various dates on bud burst and callus forming
- Tez No: 168134
- Danışmanlar: PROF.DR. SALİH ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Vine, dormancy, chilling requirement, bench - grafting, callus 11
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ DEĞİŞİK DÖNEMLERDE ALINAN ASMA AŞI KALEMLERİNDE GÖZLERİN UYANMASI VE KALLUS OLUŞUMU ÜZERİNE SOĞUKTA MUHAFAZANIN ETKİLERİ AyçaKARAUZ Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Salih ÇELİK 2005, 38 sayfa Bu araştırma 2002 Kasım - 2003 Nisan ve 2003 Kasım - 2004 Nisan tarihlerinde Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü'nün üretim ve araştırma bağında yürütülmüştür. Denemede Kober 5 BB anacı üzerine aşılı Trakya İlkeren ve Razakı üzüm çeşitleri materyal olarak kullanılmıştır. Yaprak dökümünü takiben 15 'er gün ara ile alman asma aşı kalemlerinde, iklim dolabma ve soğuk hava deposuna yerleştirilerek gözlemler yapılmıştır. Tek gözlü çelik haline getirilerek iklim dolabma yerleştirilen bir yıllık dalların göz ve adventif kök oluşum süreleri takip edilerek, arazi koşullarındaki fizyolojik durumları belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca 15'er gün ara ile soğuk hava deposuna yerleştirilen kalemler, bahar döneminde aynı tarihte depodan çıkarılarak aşıya hazırlanmıştır. Alım tarihlerine göre ayrılan aşı materyali, aynı gün içerisinde, omega aşı makinesi ile Kober 5BB anacı üzerine aşılanarak, kaynaşmalarım sağlamak amacı ile çimlendirme odasma konmuşlardır. Kallus oluşumu tamamlanarak dış koşullara alıştırılan aşılı fidanlarda, aşı yerinde kallus gelişme düzeyleri incelenmiştir ( 0 = Kallus gelişmesi yok, 1 = % 25, 2 = % 50, 3=% 75, 4 = % 100). Trakya İlkeren üzüm çeşidinde dinlenmeden çıkışın Şubat ayında, Razakı üzüm Çeşidinde ise Aralık ayında olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; Trakya İlkeren üzüm çeşidi için en uygun kalem alım zamanı Aralık ayı olarak belirlenmiştir. Soğuk hava koşullarında kalma süresi ise 90-120 gün arasıdır. En geç Şubat sonunda alınarak, 60 - 90 gün arası soğuk hava muamelesi de kallus oluşumunda bir artış sağlamaktadır. Razakı üzüm çeşidi için; en uygun kalem alım zamanı Ocak ayı, soğuk hava muamelesi ise 70 - 80 gün arası olarak belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Asma, dinlenme, soğuklama gereksinimi, aşı, kallus.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.S. Thesis THE EFFECTS OF COLD STORAGE OF GRAFTING MATERIALS WHICH HAD BEEN TAKEN IN VARIOUS DATES ON BUD BURST AND CALLUS FORMING AyçaKARAUZ Trakya University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Horticulture Supervisor: Prof. Dr. Salih ÇELİK 2005, 38 page This experiment were carried out between November 2002 and April 2004 in Tekirdağ Viticulture Research Institute. To determine the most suitable period of taking the scion cuttings of Trakya îlkeren and Razakı table grape cultivars for bench grafting. The scions taken with 15 days intervals were placed in a growth chamber and cold storage unit at the same time. The duration to bud break and root formation of the singla bud cuttings were monitored in the incubator and so physiologic situations of these cultivars had been tried to determine. Also, the scions which were cold stored for various periods were also bench grafted on Kober 5 BB with an omega grafting machine. The callusing levels were determined with a scale (0 = no callus growth, 1 = % 25, 2 = % 50, 3 = % 75, 4 = % 100 ) after the callusing period. It has been determined that the times of breaking dormancy are February and December for Trakya ilkeren and Razakı grape cultivars respectively. The most suitable period of the taking the bud sticks for grafting is December for Trakya ilkeren. The term of the keeping the cuttings in the cold storage from this time is 90-120 days. Also, taking the bud sticks at the end of February and then 60 - 90 days cold storage increased the callus growth for this cultivar. Taking the cuttings in January and cold storage for 70-80 days were found most suitable for Razakı grape cultivar.