Batı Karadeniz bölgesinin (Lepidoptera: Noctuidae) Hadeninae türlerinin faunistik ve taksonomik yönden araştırılması
Research of the West Black Sea region (Lepidoptera: Noctuidae) Hadeninae species from point of view faunustic and taxanomic
- Tez No: 168137
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZÜHAL OKYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Lepidoptera (Noctuidae), Hadeninae, fauna, taksonomi, Batı Karadeniz, Lepidoptera (Noctuidae), Hadeninae, fauna, taxonomy, West Black Sea. II
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Batı Karadeniz Bölgesi Hadeninae altfamüyasmı taksonomik ve faunistik açıdan belirlemeye yönelik 2001, 2003-2004 yıllarında yapılan bu çalışmada araştırma bölgesini karakterize eden 46 lokaliteden materyal toplanmıştır. Bu lokalitelerin 14'ünde elde edilen Hadeninae (Lepidoptera: Noctuidae) altfamilyasma ait 146 örnek değerlendirilmiş ve 9 cinse ait 16 tür saptanmışta. Araştırma bölgesinde tespit edilen 16 türden 3'ü (Hadena mognoli, Mythimna albipuncta ve Leucania comma) Batı Karadeniz Bölgesi için yeni kayıtlardır. Arastama materyalinde Polia nebulosa türünün kanat renklenmelerinde birbirlerinden farklı örneklere rastlanmış, bu renk farklılıklarının mevsimsel dimorfizm ve farklı bölge kuşaklarında yaşayan örneklere ait oldukları tespit edilmiştir. Araştırma bölgesinde ayırt edilebilen 7 farklı habitatın hepsinde aynı türe rastlanmamıştır. 6 farklı habitatta saptanan Lacanobia w-latinum ve Lacanobia oleracea türlerinin ekolojik açıdan en toleranslı türler olduğu gözlemlenmiş, yalnızca tek bir habitatta tespit edilen tür H. magnolii' nin ise habitat tercini bakımından en sınırlı tür olduğu tespit edilmiştir. Tespit edilen türlerden P. nebuloscCnm söğüt, L. thalassina,nm ahlat, meşe, elma ve söğüt ağaçlarına, M. vitellina, M. ferrago, M. l-album ve L. comma'nın tarım alanlarında buğdaygillere larval safhada, L. thalassina ve M. persicariae'mn kayın ağaçlarına, L. contigua ve L. w-latinum'xm taran alanlarına ve kültür bitkilerine ergin safhada zararlara neden olabilecekleri, diğer türlerin ise beslenme rejimlerine göre zirai ve ormancılık açısından zararlı olmayacakları gözlenmiştir. Batı Karadeniz Bölgesi'nde tespit edilen 16 türün zoocoğrafik açıdan kökenleri incelenmiş, bu türlerden H. compta, H. mognolii, L. comma, L. w-latinum, M. ferrago, M. l-album ve M. vitellina'nın Avrupa kökenli, H. plebeja, L. contigua, L. oleracea, M. persicariae ve P. nebulosa türlerinin Sibirya kökenli, H. mendax, L. thalassina, S. reticulata türlerinin Akdeniz kökenli, M. albipuncta 'nın ise Eremial kökenli türler oldukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, which was carried out to determine the taxonomic and faunistic positions of the Hadeninae subfamily in West Black Sea region during the years 2001, 2003 and 2004, materials were collected from 46 different localities. A total of 146 specimens collected from 14 of these 46 localities were evaluated and 16 species belonging to 9 different genera were determined. Of these, 3 species (Hadena magnolii, Leucania comma, Mythimna albipuncta) are new records for West Black Sea region. The collected specimens which were belonging to Polia nebulosa have different wing colourisation. These can be explained by either seasonal dimorphism or by different regional bands where the specimens lived. The same species couldn't be found in 7 different habitats throughout the studied region.. Lacanobia w-latinum and Lacanobia oleracea which were determined from 6 of the 7 habitats, were found to have the highest ecological tolarance. Therefore, when the habitat choices are concerned, H. magnolii which was found from only one type of habitat can be regarded as the most limited species of all. When the species were evaluated with respect to the damages they caused on trees and agricultural plants, the following patterns were obtained; P. nebulosa was found to damage willow, while L. ihalassina gave harm to wild pear, oak, apple and willow trees. M. vitellina, M. ferrago, M. I-album and L. comma, on the other hand, were harmful to members of Poaceae, but only in their larval stages. Similarly L. ihalassina and M. persicariae were thought to give harm to beech treesand L. contigua and L. w-latinum agricultural areas and to culture plants, as adults. The other species, however, were considered to not to give any harm for agricultural and forestry activities due to their feeding regimes. When the zoogeographic origins of the determined species were evaluated, it was concluded that, H. commta, H. magnolii, L. comma, L. w-latinum, M. ferrago, M. I- album and M. vitellina had European origin, H. plebeja, L. contigua, L. oleracea, M. persicariae and P. nebulosa had Siberian origin, H. mendax, L. ihalassina, S. reticulata have Mediterranean origin and M. albipuncta had Eremial origin.