Batı Karadeniz bölgesinin bazı illerinde Kızılcık (cornus mas L.) seleksiyonu
Cornelian cherry (cornus mas L.) selection on some provinces of west blacksea region
- Tez No: 88076
- Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN ETİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Cornelian cherry, Cornus mas, Selection, Blacksea Region IV
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
öz DOKTORA TEZİ BATI KARADENİZ BÖLGESİNİN BAZI İLLERİNDE KIZILCIK (CornusmasL.) SELEKSİYONU Erol YALÇINKAYA ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANADİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Sinan ETİ Yıl: 1999, Sayfa: 120 Jöri: Prof. Dr. Sinan ETİ Prof. Dr. Arif SOYLU Doç. Dr. Ali KÜDEN Bu çalışma, Batı Karadeniz Bölgesinin daha önce çalışılmamış Bolu, Zonguldak, Karabük ve Bartın illerinde 1996-1998 yılları arasında, doğal populasyonda ve üretici bahçelerinde, en iyi kızılcık tiplerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada 24 tip incelemeye alınmıştır. Tiplerin fenolojik özellikleri ile ilgili olarak, çiçeklcnme zamanları ve çiçek özellikleri belirlenmiş ve bu bakımdan tipler arasında farlılıklar gözlenmiştir. Tiplerin seçiminde, verim yanında meyve ağırlığı ve boyutları, çekirdek ağırlığı ve boyutları, et/çekirdek oranı, meyve şekli, meyve üst ve et rengi, meyve sap uzunluğu, suda çözünen kuru madde yüzdesi, toplam şeker, C vitamini, tanen ve asit miktarı gibi özellikler incelenmiştir. Üç yılın ortalaması dikkate alındığında meyve ağırlığı 1.02-4.07 g (78-04 ve 14-06) arasında olmuştur. Meyve eni 9.46-16.42 mm (78-04 ve 14-06), meyve boyu ise 14.09-23.51 mm (78-04 ve 14-06) olarak ölçülmüştür. Ortalama et/çekirdek oranı değerleri ise 2.79-7.25 arasında (78-03 ve 14-06) bulunmuştur.Suda çözünen kuru madde içerikleri % 1 1.7-22.5, C vitamini içerikleri 49.3- 122.4 mg/ 100 g, tanen miktarı 998.2-1887.0 mg/1, toplam şeker miktarı % 6.60- 1 1.76, asit miktarı ise % 2.50-3.63 arasında bulunmuştur.. Belirlenen tiplerin morfolojik yapı bakımından da farklılıklar gösterdikleri gözlenmiştir.. Belirlenen tiplerin seçiminde tartılı derecelendirme uygulanmıştır. Yapılan tartılı derecelendirme sonucunda bir tip sofralık (67-01), iki tip sa nay ilik (14-02 ve 67-03), dört tip de hem sofralık hem de sanayilik (14-03, 14-04, 14-06, ve 67-05) olmak özere toplam yedi tip seçilmiştir. Selekte edilen tiplerin önemli bazı özellikleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla path analizi yapılmıştır. Anahtar Kelimeler : Kızılcık, Cornus mas, Seleksiyon, Batı Karadeniz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS CORNELIAN CHERRY (Cornus mas L.) SELECTION IN SOME PROVINCES OF WEST BLACKSEA REGION Erol YALÇINKAYA DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTITUTE of NATURAL and APPLIED SCIENCES UNIVERSITY of ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Sinan ETİ Year: 1999, Pages: 120 Jury: Prof. Dr. Sinan ETİ Prof. Dr. Arif SOYLU Doç. Dr. Ali KÜDHN This study was conducted to determine the best cornelian cherry types existed in natural populations and farmer's orchards in Bolu, Zonguldak, Karabük and Bartın Provinces between the years of 1996 and 1998. In the study 24 type were tested. Flowering periods and flower characteristics of the types were observed and they found to be different. In order to select the best types, yield, fruit weight and size, kernel weight and size, flesh/stone percentage, fruit shape, fruit skin and flesh colour, pedicel length, soluble solid content, total sugar, vitamin C and tannin content, acid percentage were investigated. As far as the three years average were concerned, fruit weights changed from 1.02 to 4.07 g, fruit diameters were 9.46-16.42 mm. Fruit lengths were measured between 14.09 and 23.51 mm and fruit/stone percentage was calculated between 2.79 and 7.25 %. Soluble solid content differed from 11.7 to 22.5 %. Changes in vitamin C content were between 49.3 and 122.4 mg/ 100 g, in tannin contents 998.2 mg/1- 1887.0 mg/1, total sugar content 6.60 % - 1 1.76 %, and in acidity 2.50 %-3.63 %. illAll types showed different morphological structure. To select the best types, weighted ranked method was used. After applying weighted ranked method, it was found that one of the types was suitable for table consumption, two of them suitable for processing, and four of them suitable for both fresh using and processing. Totally seven types were selected for their high quality characteristics. In order to determine the relationship between the critcrias, path analyse was applied.