Konut mimarlığında ekolojik ve sosyo-kültürel etkenlerin analizi
Analysis of ecological and social-cultural factors in dwelling architecture
  1. Tez No: 168152
  2. Yazar: GÜLCAN MİNSOLMAZ YELER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEYİS ÖZEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Ekolojik konut tasarımı, güneş mimarisi, sürdürülebilirlik, kültür, geleneksel konut, Ecological dwelling design, sun architecture, sustaining, culture, traditional dwelling
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 281
Özet
Önceleri barınma amaçlı ortaya çıkan konut, zamanla çok karmaşık hale gelmiştir. Artan enerji maliyetleri, çevre kirliliği gibi etkenler, ülkeleri daha az enerji tüketen konutlar inşa etmeye zorlamaktadır. Bu kapsamda, ekoloji ve sürdürülebilirlik kavramları, çevre ile ilgili her alanda kullanılabilen ve günümüzün akla gelen ilk olguları arasında yerini almaktadır. Oysa bu iki kavram çok eskiden beri geleneksel uygulamalarda hep varolmuş, ancak endüstrileşme ile unutularak arka planda kalmıştır. Ancak yaşanan çevre sorunları, hızlı nüfus artışı ve kentleşme nedeniyle bu iki kavram günümüzde geniş kitleler tararından kullanılmaya başlanmıştır. Tüm bu değişimler kültürel değişimleri de beraberinde getirerek konutların kültürel kimliklerinin de zayıflamasına neden olmuştur. Çalışma, konutun sadece fiziksel etkilere bağlı olarak değil, tüm sosyo-kültürel çevrenin etkisi allında biçimleneceğini, kültür ile etkileşiminin de kaçınılmaz olacağı üzerinde durmaktadır. Bu nedenle yeni konut tasarımlarında, yeni ekolojik ve sosyo kültürel ilkelerin benimsenmesi ve bunu geçmişte çok iyi başarmış geleneksel çevrelerin incelenerek dersler çıkarılması gerekliliğini de kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
The dwelling which was for in life before, has been become very complicated, increasing energy cost and environmental pollution are pushed the contries to construct less energy consumed dwellings. By this content, ecology and sustainable concepts are take place first thinking conceptions in way of our life which are related to every field of environment. These two conceptions, however, have been exist on traditional applications since very long time covering but they have been forgotten and drop down in to second place of importance by industrial issue. Due to the continued environmental problems and rapidly increasing on population these two conceptions are used by large of people nowadays. All these changingshave been brung out cultural changings then caused of decreasing of importance of cultural identification of dwellings. This study is focused on not only the dwelling depends upon physical effects but also getting form under the social-cultural environment anda depends upon strictly interactive cultural issues. It is covered, therefore, taking account of new ecological and social-cultural principals and investigation of taking out of some ideas and lessons coming from traditional environments which have been gotten succes in the past.