Benomil toksisitesi üzerine histopatolojik bir araştırma
A histopatological investigation on benomyl toxicity
- Tez No: 168153
- Danışmanlar: PROF.DR. TÜLİN AKTAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Benomil, sıçan, böbrek, organ ağırlıkları, Benomyl, rat, kidney, organ weights
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 34
Özet
ÖZET Bu çalışmada, benomil (200 mg/ kg) erkek sıçanlara 5 gün süre boyunca gavaj yolu ile verilmiş, deney süresi sonunda benomilin vücut ağırlığı, organ ağırlıkları (karaciğer, dalak, böbrekler, teslisler) üzerindeki etkileri ile böbrek dokusu üzerindeki lıistopatolojik etkileri incelenmiştir. Vücut ağırlıklarında istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik görülmemiştir. Buna karşılık karaciğer ve dalak ağırlıklarında önemli bir artış tespit edilmiştir. Böbrek ve testis ağırlıkları değişmemiştir. Böbrek dokusunun ışık mikroskobu ile yapılan incelemelerinde görülen dejeneratif değişiklikler şöyle sıralanabilir: Tubular dejenerasyon, piknotik nukleuslar, lümen içinde sitoplazma ve nııklcus kalıntıları en sık görülen dejeneratif değişiklerdir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study; Benomyl (200 mg/ kg) has been given to male rats by the way of gavage throught 5 days; At the end of experimental period, Benomyl' s histopotologic effects on the body weight, organ weights (liver, spleen, kidneys, testicles) and tissue of kidney have been cxaminated. A significant change, as statistical, has not been watched on body weights. On the other hand, an important increase have been determined on spleen and liver weights. Kidney and testicle weights have not changed. At the end of the investigation which has been observed with light microscopy on the tissue of kidney, degenerative changes have been setup in order like: Belong to tubul degeneration, picnotic nuclei, nuclei and cytoplasm rezidues inside lumen. This changes were most frequency observed.