Kırklareli tabyaları ve Seyfioğlu tabyası koruma projesi
The protection project Kırklareli bastions and Seyfioğlu bastion
- Tez No: 168159
- Danışmanlar: PROF.DR. A. GÜLÇİN KÜÇÜKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Askeri mimari, tahkimat, tabya, Kırklareli Seyfioğlu Tabyası, Military architecture, fortication, redoubt, Kırklareli Seyfioğlu bastion
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
ÖZET Tezin Cinsi : Yüksek Lisans Tezin Adı : Kırklareli Tabyaları ve Seyfioğlu Tabyası Koruma Projesi Üniversite : Trakya Üniversitesi Enstitü : Fen Bilimleri Anabilim Dalı : Mimarlık Kırklareli tarih boyunca stratejik konumu ile büyük önem kazanmıştır. Bu durum, bölgenin savunmasını gerektirmiştir. Savunma anlayışı, askeri yapılar içerisinde tabyaların önemini arttırmış ve özgün bir mimarinin gelişmesine neden olmuştur. Ancak, savunma ile birlikte savaş teknolojisinin ve silahların gelişimi, tabyaları zaman içinde biçimsel ve fiziksel değişimlere uğratmıştır. Savaşlarda kullanılan yapıların, savaş sonunda askeri birliklerin depolan haline gelmesi, askeri yapıların çoğunda olduğu gibi, tabyaların da işlevini yitirmesine neden olmuştur. Bu açıdan bakıldığında; Kırklareli için büyük öneme sahip, askeri yapılardan biri Kırklareli Seyfioğlu Tabyası'dır. Tabyanın Türk tarihimize tanıklık etmiş olmasından dolayı yapının belgelenmesi, korunması ve yenilenerek gelecek kuşaklara aktarılması kültürel sürdürülebilirlik açısından büyük önem taşımaktadır. Çalışma sadece tabya ve askeri yapıların özellikleri ve gelişimini değil, aynı zamanda bu yapıların günümüzde kullanabilir hale gelebilmesi için gerekli koruma önerilerini ve restorasyon projelerini de içermektedir. Yıl : 2005 Sayfa: 153
Özet (Çeviri)
SUMMARY Thesis Type : Graduate Thesis Name : The Protection Project Kırklareli Bastions and Seyfioğlu Bastion University : Trakya University Institute : Graduate School of Natural and Applied Sciences Department : Architecture Throughtout the history kirklareli has gained a great importance beacause of its strategical location.This required the zone to be defended. The perception of defence raised the the importance of the bastions among military constructions and caused an original architecture to be developed. Nontheless, the development of war technology and weapons together with defence caused the bastions to undergo phisical and formal changes as time passed.As the buildings used in wars become military despots at the end of the war,the bastions lose their function like many often military constructions. From this point of view, Kırklareli Seyfioğlu Bastion is one of the military buildings which have a great importance. As the bastion witnessed the Turkish history, its being documented, protected and its being passed to new generations by restoring have great importance to sustain the culture. This study, contains not only features and developments of the bastions and military buildings, these buildings have became usable through conservation and restoration projects as well. Year: 2005 Page: 153