Katmanlı kompozit kirişlerin eğilme analizi
The bending analysis of laminated composite beams
- Tez No: 168160
- Danışmanlar: DOÇ.DR. TANER TIMARCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dik-katmanlı kompozit kiriş, eğilme, klasik kiriş teorisi, kayma deformasyon teorileri, Cross-ply composite beam, bending, classical beam theory, shear deformation theories
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
11 ÖZET Kompozit malzemelerin yüksek özgül modulus ve dayanıma sahip olması, ayrıca katmanların sıralanışının ve elyaf yönlenmesinin değiştirilerek istenen mekanik özelliklerde tasarlanabilme olanağının bulunması, elyaf takviyeli katmanlı kompozit plak ve kirişlerin uzay havacılık ve makineler gibi bir çok mühendislik alanında kullanımının oldukça yaygınlaşmasına neden olmuştur. Kompozitlerin sahip olduğu geniş kullanım alam, kompozit kirişlerin statik ve dinamik analizini de zorunlu kılmaktadır. Bu çalışmada dik katmanlı kompozit kirişlerin düşey yayılı yük etkisinde ve farklı sınır koşullarında eğilme analizi gerçekleştirilmiştir. Analiz üç-serbestlik dereceli, kayma deformasyon etkilerini göz önüne alan, yer değiştirme alanında genel bir şekil fonksiyonunu içeren bir kiriş teorisi çerçevesinde yapılmıştır. Bu teori ile düşey kayma gerilmesi hesaba katılmakta ve uygun şekil fonksiyonlarının kullanılmasıyla, kiriş dış düzlemlerindeki kayma gerilmesinin kaybolma koşulu sağlanabilmektedir. Sunulan çalışmada daha önce kullanılan kiriş teorileri de özel bir hal olarak elde edilebilmekte; ayrıca, model süreklilik koşullarını göz önüne alan yeni şekil fonksiyonlarının kullanımına imkan vermektedir. Çalışmada, farklı sınır şartlan ve yayılı yük etkisindeki dikdörtgen kesitli simetrik dik-katmanlı kirişlerin farklı kesit ve noktalarındaki yer değiştirmeler ve gerilmeler geliştirilen bilgisayar programı ile hesaplanmış, grafik ve çizelgelerle gösterilmiştir. Bulunan sonuçlar literatürdeki sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Ayrıca kiriş boyutlarının ve malzemesinin yer değiştirme ve gerilme parametrelerine etkisi araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Since composite materials have high specific modulus and strength and due to possibility of their design in required mechanical properties by arranging the stacking sequence of layers and the orientation of fibers in layers, the use of the plates and beams made of fibre reinforced composite materials in many fields, such as space, aeronautics and mechanical, has increased widely in recent years. Because of their wide application fields, it is obligatory to study the static and dynamic analyses of composite laminated beams. In this study; under the effects of the transverse distributed load and various boundary conditions, the bending analysis of a composite cross-ply laminated beams is studied. The analysis is based on a beam theory which has three-degrees-of freedom, accounts for the shear deformation effects and contains a general shape function in the displacement field. By use of this theory, the transverse shear stress is taken into consideration and by choosing appropriate shape functions, the condition of shear stress -free on top and bottom surfaces of the beam- is also satisfied. In the study presented, the beam theories used previously, can be obtained as a particular case and this model also gives an other possibility for utilizing the newshape functions taking into account of interlaminar continuity conditions. In this study, the displacements and the stresses at the different sections and points of the symmetric cross-ply laminated rectangular beams which are under the effect of transverse distributed load and have various boundary conditions are found by use of a computer programme developed and are presented in the forms of graphics and tables. The results found are also compared with the results available in the literature. Morover, the effects of the dimensions and material properties of the composite beams are also investigated.