Tekirdağ E-5 karayolu çevresindeki bazı endüstriyel alan kullanımları ve bunların çevreye olan etkilerinin araştırılması
A research on the environmental impacts of some industrial land use around E-5 highway in Tekirdağ
- Tez No: 168161
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RÜYA YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çorlu, E-5 karayolu, Endüstri, Endüstriyel alan kullanımı, Çevre kirliliği, Çorlu, E-5 highvvay, industry, industrial land use, Environmental pollution
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ TEKİRDAĞ İLİ E-5 KARAYOLU ÇEVRESİNDEKİ BAZI ENDÜSTRİYEL ALAN KULLANIMLARI VE BUNLARIN ÇEVREYE OLAN ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Derya Deniz TOHUMLUK Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Rüya YILMAZ 2005 Marmara Bölgesi, Türkiye'nin en fazla endüstrileşmiş bölgelerinden biridir. Türkiye'deki endüstrinin yaklaşık %60'ı bu bölgede yer almaktadır. Bölgenin, Avrupa topraklarında yer alan Trakya kesimi, doğal ve kültürel kaynaklar açısından önemli bir potansiyele sahiptir. Trakya, özellikle son 40 yıl içinde tarım, ticaret, kentleşme ve endüstrileşme açısından hızlı bir gelişim göstermiştir. Bölgedeki endüstriyel alan kullanımı, Türkiye'yi Avrupa'ya bağlayan E-5 karayolu üzerinde yoğunlaşmıştır. E-5 karayolunun özellikle, Tekirdağ ili Çorlu ilçesi sınırları içinde kalan bölümünün çevresinde yoğunlaşan endüstriyel alan kullanımları önemli çevre sorularını beraberinde getirmektedir. Bu bölgedeki endüstriyel alan kullanımları, tarım toprakları üzerinde yoğunlaşmış, gerek duyduğu işgücü nedeniyle aşın nüfus artışına ve buna bağlı olarak plansız kentleşmeye ve çevre kirliliğine neden olmuştur. Bu araştırmada, Tekirdağ ili sınırlan içinden geçen E-5 karayolu ve çevresindeki bazı endüstriyel alan kullanımları ve bu alanların çevreye olan etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. E-5 karayolu ve çevresindeki endüstriyel alan kullanımları, Çorlu-Edirne (E-5), Çorlu-Çerkezköy, Çorlu-Tekirdağ ve Çorlu-Türkgücü köyü yol aksları ve çevresi olmak üzere dört alt bölgeye ayrılarak incelenmiş ve bu alanlarda yer alan endüstri kuruluşlarının, sektörlere göre sınıflandırılması yapılmıştır. Araştırma sonucunda, endüstrinin önceki yıllara göre büyük bir gelişme gösterdiği, endüstriyel alanların tarım topraklan üzerinde yer aldığı ve bölgenin özellikle doğal kaynaklarında endüstrileşmeye bağlı yoğun bir kirlenme olduğu belirlenmiştir. Endüstrinin yarattığı olumsuz çevresel etkilerin giderilmesine yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSRACT Thesis of Master A RESEARCH ON THE ENVIROMENTALIMPACTS OF SOME İNDUSTRİAL LAND USE AROUND E-5 HIGHWAY EV TEKİRDA? Derya Deniz TOHUMLUK The University of Trakya Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Advisor: Asist Prof. Rüya YILMAZ 2005 Mannara region is öne of the most industrialized regions in Turkey. Almost 60% of the industry in Turkey takes place in this region. Thrace zone of the region takes place at the European lands has a great potential of natural and cultural sources. Thrace region has shown a rapid development in terms of agriculture, trade, urbanization and industrialization in the last four decades. The use of industrial area in the region is densely on the E-5 highvvay, which connects Turkey to Europe. The intensive use of industrial areas on the E-5 highvvay, especially the part in the borders of Çorlu district of Tekirdağ province, has brought important environmental problems with it. The industrial area use in this region has intensified on agricultural land and the need of work power in the region has caused to increase in population, unplanned urbanization, and environmental pollution. in this research, it has been aimed to determine the use of some industrial areas around E-5 highvvay in the borders of Tekirdağ province and their effect on the environment. The industrial area use around E-5 highvvay has been classified into four sub-regions as the road axis Çorlu-Edirne (E-5), Çorlu-Çerkezköy, Çorlu-Tekirdağ, and Çorlu-Türkgücü village and its surroundings, and classification has been done for the industrial enterprises according to their sectors taking place in this region. As a result of this research, it has been found out that industry has developed greatly in comparison with the past years, and that pollution has occurred densely especially in natural sources due to the industrial areas taking place on agricultural lands. Suggestions for the elimination of the negative environmental effects caused by industrialization have been made.